Flygbild på våtmark i Rollsbo Västerhöjd.
Flygbild på våtmark i Rollsbo Västerhöjd. Bild: Ytterbygg AB

Nya våtmarker i Rollsbo Västerhöjd

Ytterbygg AB har nu byggt två nya våtmarker i industriområdet Rollsbo Västerhöjd. Dels för att minska risken för översvämningar men också för att gynna den biologiska mångfalden i området.

ANNONS
|

Ytterbygg AB förfogar över 195 000 kvadratmeter som ska bebyggas med verksamheter i det nya industriområdet i Rollsbo. För att hantera kraftigt regn och förhindra översvämningar har man i samband med att gator och VA byggs ut, valt att anlägga två stycken våtmarker på vardera sida av området för att vatten ska rinna långsammare.

– Eftersom det nu inte längre är skog utan i stället hårda ytor där vattnet inte absorberas, är de viktiga för att fördröja vatten, säger Ytterbyggs vd Mats Berntsson.

Viktigt ur miljö- och klimatperspektiv

Våtmarker är områden där vatten är antingen nära under, i eller strax över markytan den största delen av året. För att anlägga de två områdena har Ytterby byggt dammar i olika nivåer, med några decimeters skillnad och flacka kanter för att det ska finnas plats när vattennivån stiger.

ANNONS

Våtmarker är också viktiga ur ett miljö- och klimatperspektiv. De fungerar som kolsänkor, vilket betyder att de binder koldioxid, och absorberar mer än vad de släpper ut. De är även en viktig livsmiljö för flera olika arter och gynnar den biologiska mångfalden.

– När vi bygger ut våra områden vill vi bygga in hållbara lösningar för miljö och klimat, det tror vi att våra kommande hyresgäster i området kommer uppskatta, säger Berntsson.

Enligt Mats Berntsson planerar man också att om några år följa upp hur särskilt groddjur mår på våtmarkerna.

Olika typer av våtmarker för olika arter

Våtmarker som är bäst för fåglar:

Grunda och med långa strandlinjer. De bör ha rik vegetation både under och över ytan, och även längs strandkanten. Detta för att det ska finnas gott om insekter för fåglarna att äta. Våtmarken ska också vara fisktom då de konkurrerar om samma föda.

För att våtmarken inte ska växa igen behöver den också ha ett växlande vattenstånd.

Våtmarker som är bäst för groddjur och salamandrar:

Grunda, solbelysta och grundvatten- och regnvattenförsörjda. I vattnet ska det inte finnas fisk eller kräftor, och det ska också gärna vara skyddat från vind.

Våtmarken ska helst sakna tillrinning och utlopp av vatten.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

LÄS MER:Beijer först att flytta in i nytt industriområde

LÄS MER:Ville döpa gata efter stenpenis – beslut fattat

ANNONS