Ghadah Saleh verksamhetschef på Centrumpraktiken tror att köerna till provtagning kan minska med de nya riktlinjerna.
Ghadah Saleh verksamhetschef på Centrumpraktiken tror att köerna till provtagning kan minska med de nya riktlinjerna. Bild: Kristian Johansson

Nya riktlinjer: bara de med symtom ska testa sig

Anstormningen till provtagning för covid-19 har gjort att testkiten tagit slut och att svarstiderna är långa. Därför gäller nya riktlinjer från och med den här veckan: endast de med symtom ska testa sig.

ANNONS

KP har tidigare skrivit om att det har varit brist på de testkit som delas ut till de som vill ta prov för covid-19. I början av den här veckan tog de helt slut på sina ställen. På Solgärde vårdcentral har man både måndag och tisdag fått neka mängder med människor som har köat förgäves för provtagning.

LÄS MER:Rekordmånga smittade i Kungälv under förra veckan

LÄS MER:Nytt rekord i antal smittade – gamla rekordet krossat

LÄS MER:Den ökade smittspridningen ger brist på covidtester

På Centrumpraktiken hade man slut på testkit från regionen, men har tillverkat egna som kompensation.

– Vi har gjort egna kit och delade ut närmare 400 stycken i måndags. Det var jättelång kö. Idag tisdag hade vi 170 stycken att dela ut. Sedan under dagen idag har vi fått in fler självtest från regionen, så förhoppningsvis klarar vi resten av veckan med dem. Sedan vet vi inte när vi får nästa leverans, säger verksamhetschef Ghadah Saleh.

Kö till covidtestning på Centrumpraktiken.
Kö till covidtestning på Centrumpraktiken. Bild: Kristian Johansson

De egna testkiten tar inte bara tid att sätta samman, det innebär också mer jobb för de anställda på vårdcentralen.

– Det är en egen tillverkning samtidigt som vi måste sköta registreringen och skicka ut svaren. Så det är väldigt personalkrävande för oss.

Från och med i måndags gäller dock nya riktlinjer som borde kunna minska köerna till provtagningen. Tidigare har familjemedlemmar, eller hushållskontakter, uppmanats att testa sig om någon i familjen har blivit smittad. Nu har regionen gått ut med att bara de hushållskontakter som har symtom ska testa sig. Övriga ska hålla sig i karantän i sju dagar efter att den smittade familjemedlemmen insjuknade.

Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken.
Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken. Bild: Anna Hedlund

– När det är brist på tester och det är så långa svarstider är det inte produktivt att fortsätta som innan, säger Ghadah Saleh.

Tror du att de nya riktlinjerna kommer att minska trycket på provtagningen nu?

– Litegrann borde det påverka. Det är viktigt att informationen om det här kommer ut nu. Jag tror att det kommer att ta lite tid innan alla vet om det, men sedan kommer det säkert att märkas, säger Ghadah Saleh.

ANNONS