Nya rekommendationer om munskydd för besökare i vården

Västra Götalandsregionen inför nya rekommendationer till följd av den ökade spridningen av covid-19. Besökare i vården uppmanas nu att använda munskydd. Dessutom uppmanar regionen sin personal att endast genomföra sammankomster om de kan hållas smittsäkra.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 har ökat snabbt de senaste veckorna. Sjukvården har också märkt av en ökad belastning och läget är ansträngt på flera sjukhus, även om färre än tidigare under pandemin blir svårt sjuka av viruset.

Inför jul- och nyårshelgerna går Västra Götalandsregionen därför ut med en påminnelse om smittskyddsåtgärder inom vård och omsorg. Personal och vårdtagare uppmanas bland annat att tänka på att hålla avstånd.

– Det är besvärligt och tungt för förvaltningarna. Det vi ser är bara toppen på isberget, säger Marga Brisman, pandemisamordnare och regionchefläkare i Västra Götalandsregionen.

Regionen avråder nu också från stora sammankomster mellan patienter eller personal, om de inte kan genomföras på ett smittsäkert sätt där deltagarna kan hålla avstånd.

ANNONS

– Har du tänkt ha ett möte med 15 personer kan du kanske inte ha det i ett rum för 15 personer, utan då måste du byta till en större möteslokal där man kan hålla avstånd.

Munskydd på sjukhus och vårdcentraler

Samtidigt skärper Västra Götalandsregionen rekommendationerna gällande munskydd. Besökare inom vård och omsorg uppmanas nämligen att använda munskydd om de besöker patienter eller omsorgstagare.

– Eftersom den stora smittspridningen är i samhället måste vi också hålla avstånd på sjukhusen och vårdcentraler. Kan man inte hålla avstånd ska man ha munskydd.

Marga Brisman, pandemisamordnare i VGR.
Marga Brisman, pandemisamordnare i VGR. Bild: Johan Främst/TT

Patienter och medföljande inom öppenvården kommer återigen också att erbjudas munskydd i bland annat väntrum, där det kan vara svårt att hålla avstånd. Någon generell avrådan från besök hos patienter i vården införs dock inte.

– Vi säger att man får komma, men då får man se till att använda munskydd eller hålla avstånd.

Varför är det viktigt i det här läget?

– Därför att vi har en sådan stor smittspridning i samhället, och vi vill inte att någon blir smittad när den ligger inne på sjukhuset.

”Tror inte att vi nått toppen”

Många i riskgrupperna är vaccinerade, men det finns sköra personer som trots det är så pass känsliga vid infektioner att de kan behöva sjukhusvård om de smittas av covid-19. På måndagen vårdas 348 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, vilket motsvarar en ökning med 90 procent på två veckor.

– Jag tror inte att vi har nått toppen, säger Marga Brisman.

Kan det bli aktuellt med fler skärpta rekommendationer i vården?

– Vi följer hela tiden läget och om vi ser att det behövs några förändringar i våra rutiner gör vi det. Just nu har vi inte planer på något annat.

I augusti lättade regionen på munskyddsreglerna för personalen, vilket innebär att de bara behöver använda munskydd i patientnära arbete – snarare än kontinuerligt i vårdlokaler.

För personalen skärps inte munskyddskravet generellt i regionen nu, men det kan finnas enskilda enheter som skärpt sina rutiner lokalt.

LÄS MER:Stöld på fest i Romelanda – objudna gäster misstänks

LÄS MER:Snickare fick takstolar över sig – misstänkt arbetsmiljöbrott

LÄS MER:Man misstänks för brott mot vapenlagen i Kungälv

ANNONS