Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Ny upphandling av trygghetslarm – Tunstall utesluts

Flera gånger den senaste tiden har trygghetslarmen i kommunen slutat fungera. Nu har Tunstall, som levererat trygghetslarm till Kungälv, uteslutits ur Sveriges kommuner och regioners ramavtal.
– Det är ingen nackdel för oss, säger Lena Arnfelt, sektorchef på trygghet och stöd.

Kommunen fick beskedet att Tunstall inte kommer ingå i det ramavtal som SKR:s upphandlingsbolag Addas tecknat för 200 kommuner på torsdagen, något som SVT var först att rapportera om.

Beskedet kom efter att Addas färdigställt sin utredning av bolaget. Där har de kommit fram till att bolaget ”brutit mot tidigare avtal i flera avseenden och att bolagets medverkan i utredningen ”undergrävt vårt förtroende för dem som bolag och tydliggjort att de i nuläget inte kan leva upp till våra krav när oförutsedda problem uppstår i deras tjänster”.

Ny leverantör

Kungälvs kommuns avtal med Tunstall går ut i november i år och kommunen håller precis på att förbereda en upphandling av ny leverantör av trygghetslarm och är inte direkt besvikna över att Tunstall inte längre finns med i det stora övergripande ramavtalet.

Lena Arnfelt, sektorchef för Trygghet och stöd i Kungälvs kommun.
Lena Arnfelt, sektorchef för Trygghet och stöd i Kungälvs kommun.

– Det är ingen nackdel för oss, säger Lena Arnfelt.

Hon räknar med att underlaget till upphandlingen ska vara klart om en månad och då kommer de rikta sig till de bolag som ingår i SKR:s ramavtal men kommunen gör en egen upphandling och väljer själv leverantör.

– Sedan ska vi lyfta det till politiken och sedan gå vidare, men jag tror att de har samma ingång som vi i det här.

Problem som kräver resurser

Enligt Lena Arnfelt har man inom kommunen haft många störningar med Tunstalls trygghetslarm och det har skapat en oro och otrygghet i verksamheten. Senast för ett par veckor sedan.

LÄS MER: Problemen med trygghetslarmen åtgärdade

– Det har krävt mer resurser och personal som har fått hantera mycket mer manuellt, det har blivit fler tillsyner och fler egna telefonkontakter. Men det är ingen som blivit skadad eller farit illa på grund av att trygghetslarmen inte fungerat.

Upphandlingen ska vara klar i höst och en ny leverantör klar till 2022.

Enligt SVT ska Tunstall kommenterat beslutet med att man är bevsikna men att man inte håller med i kritiken. Nu ska företaget analysera beslutet och se om det ska överklagas.

LÄS MER: Trygghetslarmen igång igen efter problemen

LÄS MER: Kommunen varnar om störningar i trygghetslarmet