Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Första två åren kommer vi ha extra fokus på företagsklimat och innovation”, säger näringslivsstrategen Kent Jellmund. Arkivfoto: Katarina Berg/ Catrin Hansson
”Första två åren kommer vi ha extra fokus på företagsklimat och innovation”, säger näringslivsstrategen Kent Jellmund. Arkivfoto: Katarina Berg/ Catrin Hansson

Ny strategi ska ge bättre företagsklimat

Kungälvs nya näringslivsstrategi klubbades i torsdagskvällens kommunfullmäktige.
– Strategin är på lång sikt och för att få spets på arbetet kommer vi de två första åren att ha extra fokus på företagsklimat och innovation, säger näringslivsstrategen Kent Jellmund.

– Potentiella områden för att förbättra företagsklimatet och förståelsen mellan kommunen och näringslivet är till exempel fler företagsbesök och möten och en bra, tydlig och relevant kommunikation, säger Kent Jellmund som välkomnar att Näringslivsstrategin för Kungälvs kommun 2035 äntligen är igenom alla instanser.

– Tillsammans med mina kolleger kommer jag nu att ta fram handlingsplaner utifrån strategin, säger Kent Jellmund och berättar att den ska presenteras för det lokala näringslivet i samband med Morronpasset 21 oktober.

– Då finns det också möjlighet för deltagarna att ställa frågor till mig och kommunstyrelsens presidium, säger han.

”21 oktober presenteras den nya strategin för det lokala näringslivet”, säger näringslivsstrategen Kent Jellmund. Arkivfoto: Katarina Berg
”21 oktober presenteras den nya strategin för det lokala näringslivet”, säger näringslivsstrategen Kent Jellmund. Arkivfoto: Katarina Berg

LÄS MER: ”Vi ska vara så jäkla bra vi kan för näringslivet”

Nu det börjar

Vid torsdagskvällens kommunfullmäktige riktades ett stort tack till alla som har jobbat med att ta fram strategin- folk från samtliga partier, förvaltningen och Kungälvsföretag.

– Jag tycker det är bra att vi äntligen, efter det här jättelånga grupparbetet, är färdiga och kan anta dokumentet, säger kommunalrådet Anders Holmensköld (M) och fortsätter:

– Det innebär också en massa förpliktelser för oss. Det är nu det börjar. Det här lägger grunden för ett strukturerat och klokt utvecklingsarbete, säger han.

Leva upp till villkoren

– Nu måste vi ha koll på strategierna och hela tiden, i varje årsbudgetarbete, ha med åtgärder som lever upp till villkoren, för det är bara så vi kan göra Kungälv till en bättre näringslivskommun.

Tollesson är kritisk

Liberalen Jan Tollesson tycker att orden i strategin i stort sett är desamma som i den gamla planen och levererade en hel del annan kritik.

– Bland annat saknar jag en näringslivslots och jag tror inte på allvar att Morronpass en gång i månaden och ett webbinar från Business Region Göteborg kommer att hjälpa den lilla företagaren. Vi måste sluta träffa samma företag varje månad och istället titta på de små företagen som är kärnan i vår näringslivsverksamhet.

Alla företag bjuds in

Kritik som fick kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner att tända till.

– Jag tycker att det låter nästan lite bittert och tråkigt. Hade varit roligt om du hade sagt att alla företag i hela kommunen ska bjudas in till samtal två gånger om året för att diskutera viktiga och centrala frågor istället för att prata om morgonfrukost som inte ens står omnämnt i dokumentet.

Näringslivsstrategin

• Sträcker sig till 2035.

• Ska vara en kompass i arbetet med näringslivsfrågor i Kungälvs kommun.

• I handlingsplanerna kommer indikatorer för Agenda 2030 att specificeras och användas.

• Strategin utgår ifrån att god kvalitet i skola, vård och omsorg är grunden för ett gott företagsklimat.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.