Ny satsning hyllas – ska få fler barn att röra på sig

Barn och ungdomar i Kungälv har fått en ny mötesplats. På onsdagseftermiddagarna riggas det numera upp för både sport och lek på Sandbackaskolan.
– Vårt mål är att aktiviteterna ska vara pulshöjande, men det är också viktigt med mycket skratt och skoj, säger projektledare Robert Warper.

ANNONS
|

Bakom initiativet står Patrik ”Putte” Sunnanängs, marknadsansvarig på IFK Kungälv, som efter en föreläsning om motion och unga fick sig en riktig tankeställare.

– Där presenterades siffror som bland annat visade att Sverige är ett av Europas mest stillasittande länder. Jag började tänka lite hur vi här kunde jobba mot detta och tog kontakt med kommunen, berättar han.

Höja pulsen

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör unga mellan 6-17 år vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter om dagen med något som ger ökad puls. Och det är just det som projektet Agora syftar till att främja.

– Vårt mål är att aktiviteterna ska vara pulshöjande, men det är också viktigt med mycket skratt och skoj. Då skapas också förhoppningsvis en nyfikenhet hos barnen själva. De flesta tycker ju egentligen det är roligare med frivillig rörelse än stillasittande, säger Robert Warper som är projektledare.

ANNONS

På onsdagarna har han även några gymnasieelever från Nationella idrottsutbildningen på Mimers hus till hjälp.

Noel Abrahamsson, Malcolm Warper och Alfons Melander studerar NIU på Mimers Hus gymnasium.
Noel Abrahamsson, Malcolm Warper och Alfons Melander studerar NIU på Mimers Hus gymnasium. Bild: Filippa Eckert

– Det är en del av vår ledarskapsträning. Vi försöker vara bra förebilder och snacka lite om hur man ska vara mot varandra också , säger Alfons Melander.

Lokalpoliser gästade

Att locka ungdomar till diverse projekt är ofta en utmaning. Men det finns flera knep att ta till, berättar Robert.

– Jag visste det inte innan, men barn älskar tydligen frukt! Det är ju jättebra, säger han och skrattar.

Och dagen till ära hade även lokalområdespolisen Jonas Svanberg med kollegor bjudits in, på barnens egen förfrågan.

– Det är svårt att inte tycka det här är ett fantastiskt initiativ. Det är roligt att komma ut, säger han.

Hamza, 11 står bredvid och inflikar:

– Det är jätteroligt. Dom är jättesnälla, och snabba!

Hamza, 11, fick låna en polisväst under onsdagens pass.
Hamza, 11, fick låna en polisväst under onsdagens pass. Bild: Filippa Eckert

Vill växa

På onsdagen var det dags för den formella påskrivningen av samhällskontraktet, en viktig milstolpe för projektet, menar Patrik Putte Sunnanängs.

– Tanken är att vi så småningom ska vara på samtliga skolor i kommunen, men för det behövs mer resurser. Nu är vi på Sandbackaskolan till en början, men vi ser fram emot att växa, säger han.

– Till hösten kommer det även att bli på fredagar. Det är fantastiskt roligt och vi på kommunen är väldigt glada över det här samverkansprojektet. Det är en del i arbetet med social hållbarhet och att öka trivseln, säger kommunalråd Miguel Odhner (S).

LÄS MER:KP:s löpande testpanel ger sig ut på Kungälvs motionsvägar

LÄS MER:Hårdare tag mot gängkriminalitet i Kungälv

ANNONS