Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paret Maria och Peter Siberg hemma på verandan i Kareby.  Bild: Moa Haltorp
Paret Maria och Peter Siberg hemma på verandan i Kareby. Bild: Moa Haltorp

Ny podcast om Kungälv: ”Folk behöver höra positiva saker”

Vad gör ett kommunalråd i Kungälv under en arbetsdag? Hur ser vardagen ut för en bilmekaniker, eller en konstnär? Det ska Maria och Peter Siberg ta reda på i sin nystartade podcast Kungälv i fokus.

Det erfarna poddparet Maria och Peter Siberg har sedan tre år tillbaka drivit podcasten Danspassion. Nu vill de stilla sin nyfikenhet kring ett annat ämne, och ta reda på mer om olika personer i Kungälv.

– Vi har hållit på att planera i ett halvår nästan. Det har varit ganska lösryckta tankar men till slut måste man bestämma sig, nu kör vi, annars blir det bara snack, säger Maria Siberg.

Danspassion handlar om dans i stort. De har intervjuat allt från Tony Irving till olika entusiaster. Paret har verkligen fastnat för poddformatet. Därför vill de nu starta ännu en podd och ta in gäster från, eller med koppling till Kungälv.

Visionen är att ta reda på vilka personerna bakom Kungälv är. Vilka är de som driver företagen? Hur ser en vanlig arbetsdag ut för en politiker i Kungälv?

De vill hitta intervjupersoner som kan berätta om sig själva och komma med positiva skildringar om vad de gör och vilka de är.

Peter och Maria har båda heltidsjobb och gör podd vid sidan av. Detta har blivit en hobbyverksamhet för de båda, och de har inga problem med att jobba tillsammans.

– Vi gör alltid allting ihop. Oavsett vad det är, berättar Peter.

En sak de vill ta vara på, som de lärt sig av sina tidigare erfarenheter, är att människor ska få en chans att tala till punkt. De har ingen angiven tidsram för de avsnitten som de planerar, men kan tänka sig att det blir upp till 40 minuters avsnitt.

– Lyssnarna ska helst känna det som om att de skulle vilja bryta in i samtalet och vilja ställa en egen fråga, det är målet, säger Maria.

Beroende på vad man har att säga, vilket ämne det gäller och vart avsnittet spelas in kommer längden att variera. De tänker att de både ska möta människor i sin studio och ute på fältet.

Uppe på övervåningen i deras hus i Kareby finns en variant av inspelningsstudio.

– Vi har ett sovrum, där vi har ett bord och fyra stolar. Det är bäst akustik i sovrummet. Det är därför vi ofta spelar in där, berättar Peter.

Det krävs en del del utrustning, liggandes på soffan finns flera stora väskor med mikrofoner och inspelningsapparater. Bild: Moa Haltorp
Det krävs en del del utrustning, liggandes på soffan finns flera stora väskor med mikrofoner och inspelningsapparater. Bild: Moa Haltorp

Under torsdagen åkte de förbi en flagga som vajade. De kunde inte utläsa vad som stod på. MUT? TUM? Paret kände då att detta måste de ta reda på. Det visade sig att det stod för Trygga Ungdomsmiljöer, kommunens fältarbetande grupp för ungdomar.

På detta sätt föds idéerna för paret Siberg. Peter berättar hur de sitter och spånar på intressanta intervjuer under frukosten. Som Maria sedan försöker kontakta.

– Jag får idéer, och det är Maria som driver igenom dem, skrattar Peter.

Än så länge har endast ett avsnitts släppts av Kungälv i fokus. Det är ett kombinerat avsnitt som släpps i båda poddarna de driver. Avsnittet handlar alltså om både Kungälv och dans.

För framtiden hoppas de på att Kungälvsborna ska intressera sig för Kungälv i fokus. Maria påpekar dock att hon inte har en aning om de egentligen ens är intresserade. Poddarna kommer även att kunna ses på Youtube-kanalen Kungälv i fokus för den som föredrar det formatet.

Paret Siberg trycker på att de gör detta för nöjes skull, även om deras nuvarande podd har över 1000 lyssningar per avsnitt.

– Folk behöver höra positiva saker, lite värme och lite bra saker om vad folk gör och varför de gör på olika sätt, avslutar Maria.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.