Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Ottosson, som driver Allhyr, är nyvald partiledare för Utvecklingspartiet.  Bild: Tove Christensen
Martin Ottosson, som driver Allhyr, är nyvald partiledare för Utvecklingspartiet. Bild: Tove Christensen

Ny partiledare för UP hoppar in i framtiden – vill se en nystart

Martin Ottosson är Utvecklingspartiets nya partiledare. Han vill se partiet börja på ett nytt, blankt blad och tar nya politiska ställningar.
– Jag kommer nog höras och synas och en del meningsmotståndare kommer nog att hata mig, säger han.

I våras valdes Martin Ottosson, som har varit politiskt aktiv i knappt ett år, till ny partiledare för Utvecklingspartiet. Valberedningen hade ett flertal namn – men alla förutom Martin Ottosson hoppade av från sin kandidatur.

Sin nuvarande roll som ersättare i miljö-och byggnadsnämnden har Martin ställt till förfogande. Han menar att som partiledare bör han inte ha flera roller samtidigt. I framtiden vill han sitta i kommunfullmäktige, men inte i kommunstyrelsen.

– Det enda jag vet säkert efter nästa val, även om vi vinner, så är det inte jag som kommer bli kommunstyrelseordförande, för det är jag inte intresserad av, säger han.

Han menar att han inte är kunnig nog för posten och vill inte överge sina andra jobb. Han är företagare, driver företaget Allhyr, som bland annat hyr ut hoppborgar, och jobbar som vårdbiträde. Martin Ottosson brinner sedan länge för barn, ungdomar och pensionärer, men kände till slut att arenorna att skicka insändare till Kungälvs-Posten och göra inlägg på Facebook inte riktigt räckte. Bägaren rann över när han blev blockad efter att ställt frågor om LSS till ett kommunalråd.

– Blir man blockad av politiker så har man inte så stor arena, så då skaffar vi en större arena tänkte jag och då började jag engagera mig i politiken.

Bild: Tove Christensen
Bild: Tove Christensen

Martin Ottosson tycker att makten i Kungälv är för koncentrerad, också det ett av skälen till att han började engagera sig politiskt. Valet föll på UP då han inte ville binda upp sig på större frågor, så som frågan om skattesatser. Han anser att politiker ska brinna för rollen och inte bara se det som ett jobb. Som partiledare vill han bidra med engagemang.

– Den dagen jag slutar brinna lämnar jag över stafettpinnen, då har jag inget att bidra som partiledare längre.

– Jag har alltid kört på att vill man, så kan man. Jag kommer nog höras och synas, en del meningsmotståndare kommer nog hata mig, säger han.

En nystart i partiet

Utvecklingspartiet är ett lokalt parti som bara finns i Kungälv och har funnits sedan 2010. Efter valet 2018 hamnade UP i opposition och partiet har senaste åren gått igenom en kris, saknat en stark partiledare och legat lite i politisk dvala. Det har också varit en del interna meningsskiljaktigheter i partiet. Idag menar Martin Ottosson att de är förbi oenigheterna och att partiet nu vill börja om på ett blankt blad.

– Nu känns det som vi gör en nystart, vi börjar om från scratch.

LÄS MER: Partiordförande om den turbulenta tiden: ”Det är helt borta”

Angående de meningsskiljaktigheter som tidigare funnits i UP har Martin Ottosson valt att hålla sig utanför och inte efterforska det. Han vill bilda sin egen uppfattning om partiet och situationen.

– Ju mindre jag vet, desto mindre färgad är jag.

Bild: Tove Christensen
Bild: Tove Christensen

Partiets framtida politik

Framöver kommer partiet ta ett helhetsgrepp om sin politik för Kungälv – med ett idéprogram som väntas vara klart till hösten. Medlemmarna ska ge sig ut i kommundelarna för att lyssna på väljarna. De boende ska ha inflytande i frågor som berör deras närområden, anser Martin Ottosson.

– Mitt ord väger inte tyngre än någon annans ord, utan alla kommer till tals. Vi har inget som säger vad vi ska tycka, så som att ”vi är höger - vi ska älska företagare, vi är vänster - vi ska ha bidrag”, vi kan vara vänster i ena frågan och höger i den andra.

Han menar att det varit för mycket fokus på att kommun ska spara pengar, där ekonomin får styra över kvalité. Han anser även att mängden byråkrati inte leder till handling.

– Givetvis ska man ha på fötterna vid ett beslut, men det ska inte gå till överdrift.

Martin Ottosson

Ålder: Född 1972

Jobb: Driver Allhyr, titulerar sig som hoppborgsdirektör, och arbetar som vårdbiträde.

Familj: Fru och två barn. Bor i hus utanför Kärna. De bor på ett zoo, menar Martin, familjen har en råtta, två hundar, tre katter och höns.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.