Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nya taxemodellen träder i kraft 2022. Bild: Kenny Hjälte
Den nya taxemodellen träder i kraft 2022. Bild: Kenny Hjälte

Ny modell för VA-taxa klubbad

Kungälvs kommun inför en ny taxemodell för vatten och avlopp 2022. Kommunfullmäktige sade på torsdagen ja till förslaget som ska jämna ut avgifterna. I beslutet ingår en enhetstaxa oavsett tomtstorlek.

Den nya modellen för VA-taxa är avsedd att jämna ut skillnaden i brukningsavgifter mellan hushåll i privata VA-föreningar och hushåll i föreningar inom kommunens verksamhetsområden, till exempel bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter. I beslutet finns också en enhetstaxa som ska ersätta den del av anslutningskostnaden som baseras på tomtstorlek.

– En enhetstaxa för tomtstorlek innebär att det inte spelar någon roll om du har en tomt på 900 kvadrat eller 9000 kvadrat. Den nya taxemodellen blir ett mer rättvist system mellan olika boendeformer, konstaterade MIguel Odhner, (S), kommunstyrelsens ordförande innan beslutet fattades av ett enigt kommunfullmäktige.

– Den nya taxemodellen likställer föreningar inom och utanför va:s verksamhetsområden. Brukningsavgiften baseras på antalet anslutna bostadsenheter, alltså villor eller lägenheter, istället för på mätarnas storlek, förklarade kommunens tekniske chef Martin Hollertz när förslaget presenterades för politikerna i maj.

Ny modell efter skarp kritik

Bakgrunden till den nya taxemodellen är den skarpa kritik som riktades mot kommunen sedan kommunfullmäktige 2019 fattat ett beslut som innebar kraftiga höjningar i brukningsavgiften för privata VA-föreningar med egna nät.

Justeringen med enhetstaxa oavsett tomtstorlek görs efter ett tilläggsyrkande till taxemodellen från Centerpartiets Ove Wiktorsson.

– Vi har sett fall där fastighetsägare blivit hårt drabbade ekonomiskt bara för att de har en stor tomt. Eftersom vi har så många som ansluter sig i områden där husen ligger tätt så får det finansiera de som bor lite glesare med större tomter. Det är lite gungor och karusell över den här ekvationen och det är dyrt ändå, men vi har sagt att vi ska hålla nere kostnaderna för va-anslutning och detta är ett viktigt steg. Det blir mer rättvist nu, säger Ove Wiktorsson, ansvarigt kommunalråd för samhälle och utveckling.

Den nya modellen träder i kraft vid årsskiftet, samtidigt som 2022 års va-taxa.

LÄS MER: Ny modell för VA-taxa på gång

Brukningsavgift för vatten: I den nya taxemodellen består brukningsavgiften av tre komponenter:

1. En fast grundavgift per år och fastighet eller förening.

2. En avgift per år och bostadsenhet, (lägenhet eller villa)

3. En rörlig avgift per kubikmeter levererat vatten.

Förslaget följer branschorganisationen Svenskt vattens basförslag och uppfyller kravet om en skälig och rättvis VA-taxa i enlighet med allmänna vattentjänstlagen.

Verksamhetsområde: Ett verksamhetsområde är ett av kommunen bestämt geografiskt område, inom vilket kommunen ska hålla med vattenledningar, spillvattenledningar och dagvattenledningar fram till tomtgränsen.

Källa: Kungälvs kommun

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.