Den här gången var Jesper Hedström passagerare när en bil kom körande på gång- och cykelbanan. Han säger sig se farliga omkörningar varje dag. ”Det är dumma omkörningar i riktigt dåliga lägen”, säger han.
Den här gången var Jesper Hedström passagerare när en bil kom körande på gång- och cykelbanan. Han säger sig se farliga omkörningar varje dag. ”Det är dumma omkörningar i riktigt dåliga lägen”, säger han. Bild: Privat

Ny galen omkörning via gc-bana – nu på Karebyvägen

Nu har det hänt igen – ett filmklipp visar hur en personbil i hög fart kör om a-traktorer via en gång- och cykelbana. Denna gång på Karebyvägen.

ANNONS

Vid 17.40-tiden fredagen den 4 juni åkte Jesper Hedström med i kompisens a-traktor på väg till Ingetorpssjön, och framför låg en annan a-traktor. I höjd med stall Hercules hördes plötsligt ett ljud som lite oväntat kom från höger sida av fordonet.

– Så flyger en bil förbi där på gångbanan. Jag tänkte: vad fan håller han på med. Det är ett krön där han körde om och det gick ju väldigt fort också, säger Jesper.

Kungälvs-Posten skrev nyligen om när en bilist valde att köra om en a-traktor via gång- och cykelbanan på Marstrandsvägen i slutet av förra sommaren.

ANNONS

– Det är helt sjukt att det händer igen, säger Jesper.

Poliskontakt med ägaren

Och Jessica Ask, kommunpolis Kungälv Ale, håller med och tycker att det är beklämmande.

– Det får inte gå till så här. En vuxen människa som genomgått utbildning för att ta körkort borde ha förmåga att hantera situationen på ett helt annat sätt, man utsätter både sig själv och andra för fara. Det här får bara inte ske, säger Jessica Ask.

Polisen har fått in en anmälan om händelsen och har ett registreringsnummer på bilen.

– Vi kommer ta kontakt med ägaren och påtala olämpligheten i det hela, och det är egentligen det vi kan göra utifrån de uppgifter vi har i nuläget. Men finns det fler vittnesuppgifter kopplade till den här händelsen vill vi gärna ta del av dem.

”Utöka vår närvaro”

I första hand handlar det om vårdslöshet i trafik för förarna som kört på gång- och cykelbana, men det kan också bli grov oaktsamhet vilket kan ge upp till två års fängelse.

– Jag hoppas folk har så pass mycket förstånd att det inte blir fler omkörningar på liknade sätt, säger Jessica Ask.

Hon menar att människor ska kunna känna sig trygga på gång- och cykelbanor.

– Är det här ett beteende som fortsatt framkommer i trafiksituationer får vi utöka vår närvaro i trafiken ytterligare för att försöka stävja problematiken. Det är viktiga resurser som då tas från andra områden inom lokalpolisområdet. Vi är jättetacksamma för vittnesuppgifter, och att man försöker ta regnummer och se vem som kör.

”Fick ont i magen”

Efter att filmklippet av omkörningen på Karebyvägen lagts ut på Facebook har kommentarerna flödat in, och några säger:

”... fick ont i magen, dottern o hennes kompis cyklade från Ingetorpsjön vid 16.30-tiden ...”

”Har svårt att komma på ett farligare ställe att köra på. Hög fart, cykelbana, skymd kurva”

”Jag brukar gå där med min hund och barnvagn!!! Och att de är massa som rider där. Hur fan tänker man!”

Tips till polisen lämnas via telefonnummer 114 14.

LÄS MER:Svårt att utreda den galna omkörningen på väg 168

ANNONS