Fredrik Lindén, Vd på Turistrådet i Västsverige, Linus Kron, Vd Västkuststiftelsen och Miguel Odhner, Kommunsstyrelsens ordförande Kungälv, med kollegor, gör sig redo för en cykeltur längs den nya leden.
Fredrik Lindén, Vd på Turistrådet i Västsverige, Linus Kron, Vd Västkuststiftelsen och Miguel Odhner, Kommunsstyrelsens ordförande Kungälv, med kollegor, gör sig redo för en cykeltur längs den nya leden. Bild: Privat

Ny cykelled mellan Göteborg och Strömstad – delsträcka invigd

Under tisdagen invigdes en del av den nya cykelleden Västkustleden, som ska göra det möjligt att cykla från Göteborg till Strömstad. Den åtta mil långa delsträckan mellan Göteborg och Ljungskile är nu redo att testcyklas.
– Nu kör vi! Inte bara båt, utan nu kan vi cykla en bit också, säger Miguel Odhner, kommunstyrelseordförande i Kungälv.

ANNONS
|

Under drygt fem års tid har den nya cykelleden, så kallade Västkustleden, börjat ta form mellan Göteborg och Strömstad. Redan nu är en 80 kilometer lång delsträcka mellan Göteborg och Ljungskile redo till alla cyklisters förfogande.

– Nu kör vi! Inte bara båt, utan nu kan vi cykla en bit också, säger Miguel Odhner, kommunstyrelseordförande i Kungälv och ordförande för det kommunala samarbetsorganet Ett enat Bohuslän.

Under tisdagen invigdes den drygt 80 kilometer långa del av leden med en testcykling av bland andra Västkuststiftelsen, Ett enat Bohuslän och Turistrådet i Västsverige, som tillsammans drivit arbetet med cykelleden.

ANNONS

– Det är självklart för oss att vi inte bara ska kunna ordna vandringsleder, utan så klart ska man kunna cykla på ett tryggt och säkert sätt också. Det är helt naturligt att både kunna cykla, vandra och åka båt, säger Odhner.

Västkustleden kommer i sin helhet att vara runt 250 kilometer lång och längs vägen finns, enligt Miguel Odhner, goda förbindelser med kollektivtrafik.

– Man kan cykla en sträcka och ta tåget hem, det är ganska fiffigt, säger han och fortsätter:

– Vi är glada att kunna inviga den här delsträckan och nu är det bara några få mil som saknas innan vi har betäckning på plats, det är på tiden att vi får det här klart, säger han.

Cykelleden främjar turismen i Västsverige

Fredrik Lindén, Vd på Turistrådet i Västsverige, påpekar att cykling är en ökande del av turismen i området. Han förklarar att man inte bara kommer kunna cykla från Strömstad till Göteborg utan att Kattegattleden kopplas på hela vägen ner till Skåne.

– Det blir en helhet och ett bra tillskott i med den nya leden, säger han.

Fredrik Lindén ska själv delta och cykla en sträcka på den nya cykelleden under dagen.
Fredrik Lindén ska själv delta och cykla en sträcka på den nya cykelleden under dagen. Bild: Privat

Miguel Odhner menar att cykelturismen bidrar till jobb och utveckling.

– Vi har studerat cykelturismens jobbskapande ekonomi och tittat på hur andra gör, och när folk stannar, äter och sover så skapas jobb, säger han.

Totalt sträcker sig hela cykelleden genom sju Västsvenska kommuner, Göteborg, Strömstad, Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal och Tanum.

– Alla politiska läger har gått ihop för det här och vi är väldigt glada för det här nätverket av frivilligt samarbete mellan alla kommunerna, säger Odhner.

LÄS MER:Snart delinvigs Västkustleden – ny cykelled längs kusten genom Kungälv

LÄS MER:Snart införs nya regler för elsparkcyklar på gångbanor

LÄS MER:Cykelvägen till Tjuvkil överklagad till regeringen

ANNONS