Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken.
Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken. Bild: Anna Hedlund

Nu släpps vaccintider för 55-åringar

Nu börjar vårdcentralerna i Kungälv att vaccinera från 55 år och uppåt. Centrumpraktiken och Vårdcentralen Kusten har redan släppt bokningsbara tider och efterfrågan är stor.

ANNONS
|

För bara några veckor sedan sänktes åldersgränsen ner till 60 år och nu är det dags för nästa steg, att erbjuda vaccin till alla födda 1966 och tidigare. I början av veckan sänkte Centrumpraktiken åldersgränsen eftersom trycket på tidbokningen från 60-plussare har lättat.

– Vi lade ut tiderna på morgonen och de gick åt jättefort. På en halvtimma var de slut för den här veckan, men vi lägger ut nya tider så fort vi vet hur många doser vi får nästa vecka, säger Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken. Hon berättar att en hel del bokningar gjorts av personer under 60 år som helt enkelt chansat på att det skulle fungera.

ANNONS

– Vi såg att trettio procent av alla som bokat var under 60 och eftersom vi hade vaccin kvar så gick vi ner fem år i åldrarna istället för att avboka. De flesta av våra listade som är 60 eller äldre har redan fått vaccin, och vi vill förstås vaccinera så mycket vi kan. Det känns fantastiskt roligt att kunna gå ner ytterligare fem år i ålder redan nu, säger Ghadah Saleh,

Fler följer efter

På onsdagsmorgonen släppte även Vårdcentralen Kusten bokningsbara tider från 55 år och uppåt. Även Solgärde Vårdcentral planerar att kunna vacciner från 55 år nästa vecka, dock beroende på hur vaccinleveranserna ser ut.

– Vi pratar regelbundet vårdcentralerna emellan i Kungälv och försöker ha så lika regler som möjligt. I princip följer vi varandra i det här så nu när centrumpraktiken sänker så gör vi det också. Fas tre och fyra löper parallellt nu kan man säga. Vi förhåller oss till reglerna från regionen vad gäller åldrar, men med en lokal variation, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på Vårdcentralen Kusten.

ANNONS