Nu räknas de sista rösterna i valet i stadshuset i Kungälv

Någon gång under onsdagen bedöms det så kallade uppsamlingsdistriktet för val till riksdagen, regionen och kommunen vara färdigräknat i Kungälv.

ANNONS
LocationKungälv||

Enligt valnämnden i Kungälvs ordförande, Billy Kaldemark (S), handlar det om 1014 valsedlar som ska räknas i det 29:e distriktet, det så kallade uppsamlingsdistriktet.

Detta genomförs i stadshuset.

– Det är poströster från utlandet, röster från Kungälvsbor som röstat i andra kommuner och sena förtidsröster till riksdag, region och kommun och dessa räknas av tio så att säga neutrala röstmottagare, säger Billy Kaldemark.

– Det handlar också om förtidsröster som ska ses över en gång till, sådana som underkänts av någon anledning och som vi tittar på igen, tillägger kommunens valsamordnare Eric Sini.

En sen förtidsröst är en röst som avlagts under valsöndagen, men i en lokal avsedd för förtidsröster.

ANNONS

– Här i Kungälv handlar det om röster från Kongahälla Center, säger valsamordnaren Eric Sini.

Billy Kaldemark:

– 2018 kom det in 2500 valsedlar till uppsamlingen, så det är betydligt färre den här gången med 1014, säger valnämndens ordförande Billy Kaldemark (S).

Billy Kaldemark (S) är valnämndens ordförande i Kungälv.
Billy Kaldemark (S) är valnämndens ordförande i Kungälv. Bild: Privat

Vad kan den markanta skillnaden i antal bero på?

– Det kan jag inte ge ett konkret svar på, men i år har vi haft betydligt fler som förtidsröstat jämfört med tidigare val, säger Billy Kaldemark.

När rösträkningen i stadshuset är klar, är siffrorna då fortfarande preliminära?

– Ja, när vi är färdiga ska alla valsedlar som avlagts i eller kommit till Kungälv kontrollräknas av Länsstyrelsen, säger Billy Kaldemark.

FOTNOT: När den här artikeln publicerades ledde högerblocket med omkring 47 000 röster och ett mandat i valet till riksdagen.

LÄS MER:Starka högervindar i skolvalet

LÄS MER:Partierna har dumförklarat oss väljare

LÄS MER:Preliminära siffror: Lägre valdeltagande än i valet 2018

ANNONS