Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många lantbrukare drabbades hårt av den torra sommaren. Foto: Arkiv Bild: -
Många lantbrukare drabbades hårt av den torra sommaren. Foto: Arkiv Bild: -

Nu får lantbrukarna stöd efter torkan

Sommarens långvariga torka skapade problem för många lantbrukare. Regeringen beslutade om ett krisstöd på 1,2 miljarder till de drabbade och nu ska pengarna snart delas ut.

Efter den torra sommaren beslutade regeringen om ett krispaket på 1,2 miljarder för landets bönder. Stödet för 2018 är totalt 400 miljoner kronor och riktar sig till lantbrukare med får- nötkötts- och komjölksproduktion.

I somras var det många lantbrukare i Kungälv som oroade sig över brist på foder och vatten.

Läs mer: För tidigt sia om torkans effekter

Måste ansöka

Senast den 5 november ska lantbrukarna lämna in uppgifter till Jordbruksverket för att ta del av pengarna. Enligt myndigheten är det 13 500 lantbrukare som har rätt till stödet.

– Dessa lantbrukare har 95 procent av alla djur i de här djurslagen. Nästa steg blir att påbörja handläggningen för att sedan betala ut pengarna vilket vi kommer börja göra den 30 november, säger Mirja Hjers, divisionsdirektör på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

För att ha rätt till stödet måste man ha minst tio djurenheter (tio nötkreatur eller 67 får) och som mest kan en lantbrukare få 150 000 kronor. Jordbruksverket beräknar att stödet blir cirka 420 kronor för varje djurenhet.

Alla djurägare får inte stöd

Den som har andra djur, som hästar eller grisar, kommer inte att få några pengar i det här läget. "Det är ett politiskt ställningstagande att krisstödet 2018 bör inriktas mot djurägare med nötkreatur och får, eftersom dessa drabbats av torkan i särskilt stor utsträckning.", står det på Jordbruksverkets hemsida.

Den kvarvarande delen av krisstödet, på 760 miljoner, kommer att delas ut under 2019. Jordbruksverket håller på att ta fram ett förslag på hur pengarna ska fördelas som ska presenteras för regeringen i slutet av oktober.

Elvira Linderot

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.