När alla över 18 år får boka vaccintid väntas trycket på vaccinationerna öka ytterligare.
När alla över 18 år får boka vaccintid väntas trycket på vaccinationerna öka ytterligare. Bild: Stefan Bennhage

Nu börjar det riktiga vaccinracet

Onsdag 30 juni är det fritt fram för alla över 18 år att jaga tider för vaccination mot covid-19. Redan klockan åtta var det extremt tryck på bokningssidorna och 1177.se fick tekniska problem.

ANNONS
|

Nu går startskottet för det största vaccinracet hittills. Från 30 juni kan alla som fyllt 18 år boka vaccintid i Västra Götaland. När bokningssidorna via 1177.se ändrade sin åldergräns för bokning från 18 år blev systemet överbelastat direkt och den som försöker boka möts av beskedet att sidorna har tekniska problem.

Att Västra Götalandsregionen nu släpper tider för alla över 18 år beror på att flera vaccinatörer under senaste veckan märkt av ett lägre bokningstryck i de äldre åldergrupperna.

– I Kungälv är situationen annorlunda, här har det varit högt tryck på tiderna hela tiden, men det är olika i olika kommuner. Vi har fortfarande många 60- och 70-talister som vill vaccinera sig men inte har fått tider, säger Ghadah Saleh, verksamhetschef på vårdcentralen Centrumpraktiken.

ANNONS

I Kungälv har efterfrågan på vaccintider varit stor hela våren och när nu den yngsta vuxengruppen släpps på kan det bli rusning till bokningssidorna. Den här veckan, vecka 26, finns på tisdagsförmiddagen ett antal lediga tider att boka på Kvarnkullen där Legehuset Sverige vaccinerar från och med på fredag. I övrigt var tiderna slut för veckan.

Får veta med kort varsel

Nästa vecka väntas påfyllning av vaccindoser till Kungälv, och man kan boka både på vårdcentralerna och hos de externa vaccinatörerna via 1177.se. Exakt hur mycket som kommer vet inte vaccinatörerna förrän onsdag eller torsdag veckan innan.

– Vi får inga stora mängder vaccin, men vi har anmält till regionen att vi vill fortsätta vaccinera över sommaren så vi ska få varje vecka enligt prognosen. Tiderna tar slut så fort vi lägger ut dem på hemsidan och det visar ett fortsatt behov. Vi har många 60-och 70-talister som forftarande bokar sig så vi är med i racet och vill hålla på så länge det finns behov, säger Ghadah Saleh.

De externa vaccinatörerna i Kungälv är apoteket Kronan i Kongahälla center, Min Doktor vid Ica Maxi och Legehuset Sverige på Kvarnkullen lägger också upp tider efter hand som vaccinet anländer.

– Det säger sig självt att alla inte kommer kunna boka tid de första veckorna, så därför måste man vara tålmodig. Våra vaccinatörer lägger upp tider löpande så håll utkik, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland.

ANNONS