Nu bakas Baddare igen. Arkivfoto: Catrin Hansson
Nu bakas Baddare igen. Arkivfoto: Catrin Hansson

Nu bakas Baddarna igen

Fredag förmiddag väntas köerna ringla långa när försäljningen av klassikern Baddarna startar i Bräckboden. Troligen är det allra sista gången som Baddarna bakas innan flytten till Riga.

ANNONS

Under veckan bakas 11 ton eller om man vill, 45 000 påsar.

– Baddare är en efterlängtad produkt och därför känns det så himla roligt att kunna erbjuda en tidig julklapp i form av ett Baddar-bak. Vi kommer baka 450 000 Baddare under veckan och det är ett intensivt och resurskrävande arbete, säger Ted Falkman, fabrikschef på Göteborgs Kex.

Hög efterfrågan

Baddare ingår inte i Göteborgs Kex ordinarie sortiment och säljs därför bara i Bräckboden i Kungälv. De bakas en till två gånger per år när det finns kapacitet i fabriken.

– Men på grund av covid har vi inte bakat Baddare sedan 2019, eftersom de alltid innebär hög efterfrågan, köer och trängsel, konstaterar Ted Falkman.

Pandemin pågår fortfarande. Hur hanterar ni läget nu?

– Givet Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kommer vi att införa en begränsning på tio personer inne i Bräckboden för att undvika trängsel. Vi ber alla att ha tålamod om det innebär längre köer och vi uppmanar alla våra besökare att tänka på avståndet, både inne i butiken och i kön och ta hand om varandra, säger Joanna Mossberg och berättar att vakter ska hyras in och att uppmärkningar görs i kön.

Tigertunga var föregångare

Redan på 1960-talet fanns Baddare att köpa, men på den tiden gick Baddaren under namnet Skumbräck, berättar hon.

– Baddaren är en klassiker på bageriet i Kungälv och tillverkas näst intill på samma sätt nu som när den började tillverkas för över 30 år sedan. Föregångaren till Baddaren var en kaka som hette Tigertunga och var två stycken trekantiga rån med skum i mellan. Skummet spritsades på manuellt av ett antal medarbetare på bageriet.

Sista gången

Troligen är det allra sista gången som Baddarna bakas överhuvudtaget.

– Ja, det är nog tyvärr det, säger Joanna Mossberg och berättar att maskinen som Baddarna bakas i är fantastisk.

– Men uråldrig och än så länge har vi inte lyckats lösa hur vi skulle kunna flytta med den till Riga, säger hon.

Just på grund av maskinens ålder var det in i det sista osäkert om det skulle bli produktion inför jul. Först efter att baket hade varit igång ett antal timmar på onsdagen kom Orklas efterlängtade besked.

• Det är 10 Baddare i varje påse och en påse väger 250 gram.

• Baddare är arraksskum på kexbotten, överdragna med choklad.

• Hållbarhet minst 5 månader, men kan med fördel frysas.

LÄS MER:Drömmen: Att få smaka Baddare en gång till

LÄS MER:Slutet närmar sig för Göteborgs Kex i Kungälv – snart bakas kexen i Riga

LÄS MER:Snart bakas Baddare igen

ANNONS