Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

”Notorisk snattare” döms till fängelse i sex månader

En man i 55-årsåldern bosatt i Kungälvs kommun har dömts till fängelse i sex månader för bland annat flera fall av stöld och olaga hot.

Mannen dömdes i höstas för en rad stölder han begått i butiker och mot företag, i Kungälv under 2018, 2019 och 2020.

Bland annat gick han den 30 december 2018 in på Ica Maxi och tog med sig en förpackning med öl som han inte betalat för. När en väktare sa åt honom att lämna tillbaka ölen ska mannen sagt till väktaren att "sluta följa efter mig annars dödar jag dig" och "dig ska jag söka upp och klå".

För detta döms han för hot mot tjänsteman.

LÄS MER: Stal rondellkap – hotade personalen

13 november 2018 var han på City Gross och stal en rondellkap för 849 kronor och när personalen konfronterade honom kastade han den över stängslet, och han ha sagt "jag ska klippa er" och "er klarar jag lätt". För det döms han för olaga hot och ringa stöld.

”Oemotståndliga impulser att stjäla”

24 juni 2019 fick polispatrull syn på mannen när han cyklade omkring med tre ryggsäckar med prislapparna kvar. Ryggsäckarna tillhörde en sportaffär på Christian IV:s väg. Mannen döms för stölden.

Han döms även för en ringa stöld på Ica Maxi 19 augusti 2019. Under polisförhör har han sagt att hans hjärnskada gör att han drabbas av ”oemotståndliga impulser att stjäla”.

Mannen döms även för ett inbrott i en kontorslokal på Bultgatan 6 juli 2019. Där ska han ha lämnat efter sig blod som polisen topsat och på så sätt kunde de gripa honom. Vid inbrottet stal han en dator och en datorskärm.

14 oktober 2109 gick han in på Ica Maxi för att som han säger i förhör ”Jag gick in och kollade runt och så såg jag saker som jag tänkte att jag ville ha hemma och så stal jag det. Jag tänkte inte utan det blev bara så.” Den gången tog han med sig hörlurar och parfymer till ett värde av 1 823 kronor.

”Notorisk snattare”

Butikens företrädare har uppgett att mannen stjäl vid varenda besök i butiken och mannen kallades för en ”notorisk snattare”.

Sammanlagt döms mannen för nio fall av stöld, ett fall av försökt till stöld, fyra fall av ringa stöld och ett fall av hot mot tjänsteman och ett fall av olaga hot. Han frias från två fall av stöld.

Stölderna har inträffat på flera matvarutbutiker i Kungälv och värdet på det stulna har uppgått till drygt 15 000 kronor.

”Hittat sin nisch”

Mannen har hänvisat gärningarna till sin hjärnskada. Tingsrätten tvivlar inte på att mannen har en hjärnskada men skriver i domen att skylla på den är "till stor del ett försök till så kallad sjukdomsvinst och tingsrätten avfärdar hans förklaring om att han är ett viljelöst offer för sina impulser att stjäla. Tvärtom tyder återkommande inslag i hans beteenden i samband med tillgreppen på att han har hittat sin nisch.”

Mannen förekommer under 20 avsnitt i belastningsregistret och var den förste mannen i Kungälv att meddelas ett halvårs tillträdesförbud till en av de drabbade butikerna.

LÄS MER: Man bröt mot tillträdesförbudet – gick in i butiken

LÄS MER: Man nekas tillträde till butik – första förbudet i Kungälv

Han ska betala skadestånd till flera olika målsäganden på drygt 38 000 kronor till tio målsäganden.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.