Den senaste tiden har isläget i stort sett hela Sverige varit mer än vanligt. Men enligt Daniel Lindblad är det här det normala, det är bara så att vi de senaste åren haft ovanligt milda vintrar.
– Det har varit ganska kallt i Västsverige de senaste veckorna men ser vi till hela läget och hade haft lägre temperaturen i Bottenhavet och Östersjön och på Vänern och på västkusten hade vi haft en ännu större isutbredning.
Restriktioner på älven
Just nu arbetar Sjöfartsverkets fartyg hela tiden med att försöka hålla Göta älv fri från is. Och i nuläget råder restriktioner om vilka fartyg som får trafikera älven. Alla måste ha en särskild isklassning.
– På Vänern har vi isklass 1B och då måste fartyget ha minst 1 300 dödviktston, och klass 1C som ska ha 2 000 dödviktston. Samma gäller för Göta Älv.
Då klarar de att tränga igenom isen av sig själva.
– Men vi flottar is, det vill säga flyttar på den is som ligger i stora flak.
Eftersom vattnet rör på sig i Göta Älv lägger sig inte isen som ett täcke utan det bryts upp i tjocka isflak, som kan lägga sig på varandra och klumpa ihop sig. Just nu är dessa ungefär två decimeter tjocka.
När fraktfartyget Nossan, som har isklass 1B, fick stopp i isen i höjd med Romelanda ska det ha berott på att hon inte var lastad, och inte hade den levande kraft som behövs för att ta sig igenom isen.
– Är de på lätten kör de lätt fast, det var det som hände, säger Daniel Lindblad.
1,3 miljoner ton gods
Under ett år fraktas cirka 1,3 miljoner ton gods längs Göta älv och Sjöfartsverket arbetar dygnet runt för att hålla den öppen. Enligt Daniel Lindblad tar ett fartyg last som motsvarande ungefär 140 lastbilar.
– Det är en viktig farled som Sjöfartsverket har ansvar för. Just nu arbetar fyra båtar med framkomligheten på älven och de olika delarna av Trollhätte kanal.
Men vad händer när isen längre upp i älven och på Vänern smälter?
– Då smälter mycket redan i Vänern och en stor del i Trollhätte kanal. Men det ska inte vara några problem, vi följer väderprognoserna väldigt noga.
Karina Hansson