Från vänster Anders Nolander, arbetschef på BRA Bygg, Leröy Seafoods vd Mattias Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) och Christian Syse, Norges ambassadör i Sverige.
Från vänster Anders Nolander, arbetschef på BRA Bygg, Leröy Seafoods vd Mattias Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) och Christian Syse, Norges ambassadör i Sverige. Bild: Katarina Berg

Norska Leröy ger 50 nya jobb i Kungälv

Under tisdagen var norske ambassadören Christian Syse med och tog det första symboliska spadtaget för norska sjömatjätten Leröys nya anläggning i Arntorp. Inflyttning är planerad till påsk nästa år, men rekryteringen av anställda sker långt tidigare.

ANNONS

– Vi lägger ut nya tjänster löpande på vår hemsida och det kommer att bli aktuellt att bemanna upp olika roller innan vi flyttar hit, säger Leröy Seafoods vd Mattias Gunnarsson.

100 anställda berörs när Leröy Seafood AB flyttar sin verksamhet från Stockholm och Göteborg till Kungälv. 60 i Stockholm och 40 i Göteborg.

Flera nya arbetstillfällen

– Vi hoppas att så många som möjligt flyttar med men vi vet samtidigt att det är svårt för individer att bryta upp och flytta 50 mil från Stockholm, så vi räknar med att kunna erbjuda 40-50 nya arbetstillfällen i Kungälv i första läget, säger Mattias Gunnarsson och konstaterar att det definitivt kommer att finnas ett behov av arbetskraft framöver.

Vilken kompetens efterfrågas?

– Det här blir en kombinationsanläggning med dels en högeffektiv distributionscentral, dels produktion av sjömat med kort hållbarhetstid, säger Mattias Gunnarsson och fortsätter:

– Eftersom vi hanterar livsmedel ser vi gärna att personal har en livsmedelsbakgrund. Har man dessutom kompetens i moderna it-system, order-plocksystem och automation i produktion finns det väldigt mycket möjligheter hos oss framöver, säger han.

LÄS MER:Norskt skaldjursföretag flyttar till Kungälv

Fina provkök

Den drygt 6000 kvadratmeter stora anläggningen i Arntorp blir framförallt ett distributionslager för vidare transport till butik och restaurang. Här kommer också enklare produktion, styckning och ompackning att ske.

– Vi ska även samla den svenska inköps- och försäljningsverksamheten här i Kungälv, all administration kring produktionen och det blir också en del produktutveckling, berättar Mattias Gunnarsson.

– Vi kommer att ha fina provkök och lokaler för utbildning av kunder, så det blir mer än bara ett logistiklager.

Vid påsk nästa år sker en successiv inflyttning. Illustration: Leröy Seafood AB
Vid påsk nästa år sker en successiv inflyttning. Illustration: Leröy Seafood AB

Det finns en farhåga hos en del Kungälvsbor att fiskdoft kommer att spridas över nejden. Vad säger du om det?

– De kan vara lugna. Biprodukter och avfall förvaras kylt inomhus och tas om hand på ett sådant sätt att det inte kommer att lukta fisk, lovar Mattias Gunnarsson.

Mitten av juni

Så snart all formalia kring bygglovet är klar kan schaktningen påbörjas, berättar Anders Nolander, arbetschef på BRA Bygg.

– Det ska bli jätteroligt att gå i produktion, troligen börjar vi i mitten av juni, säger han.

Leröy Seafoods vd Mattias Gunnarsson, Norges ambassadör Christian Syse och kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).
Leröy Seafoods vd Mattias Gunnarsson, Norges ambassadör Christian Syse och kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S). Bild: Katarina Berg

Symboliserar närheten

När första spadtaget togs på tisdagsförmiddagen, passade norske ambassadören Christian Syse på att utbringa en fiktiv skål för ”Brödrafolkens väl”.

– Den här etableringen symboliserar närheten mellan Norge och Sverige och jag hoppas att svenskarna kommer att äta ännu mer fisk nu, sade han med ett leende innan han åkte vidare till Göteborg för att planera kommande besök av norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit.

– Planen är att de tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska besöka både Göteborg och Stockholm.

Tuffa förhandlingar

För kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) är det en fjäder i hatten att få hit internationella Leröy.

– Det har varit hårda, tuffa och snabba förhandlingar och vi är jätteglada att de nu expanderar hit, konstaterar han.

– Det här är en stor norsk fiskeinvestering och vi är oerhört stolta och välkomnar dem varmt, säger Miguel Odhner.

Leröy Seafood Group

• Är en norsk världsledande koncern inom sjömatområdet med rötter tillbaka till 1899. Varje dag bidrar cirka 5 000 anställda med fem miljoner måltider till över 80 olika länder.

• Basen finns i Norge där fiske och laxodling bedrivs längs hela den norska kusten.

• Leröy äger 10 större fiskefartyg och får dessutom kontinuerligt leveranser från mer än 600 kustfartyg.

• Dagligen levererar dessa båtar fisk och skaldjur till mottagningsstationer för packning och vidareförädling, samtidigt som anläggningarna för lax får sin råvara direkt från egna odlingar.

• Nya anläggningen i Kungälv kommer att miljöcertifieras som Miljöbyggnad Silver och ska bland annat förses med solceller på taket.

• Anläggningen är planerad utifrån ett koncept som kombinerar ett modernt högeffektivt distributionscenter med portionering och packning av färsk fisk, vilket Leröy framgångsrikt har implementerat i flera länder i Europa.

• I anläggningen i Kungälv tas konceptet ytterligare ett steg och inkluderar ett retursystem av förpackningsemballage, både på råvaru- och färdigvarusidan.

Källa: Leröy Seafood AB

¨

ANNONS