Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi vill sätta Kungälv på kartan som en plats för konst och kultur”, säger projektledaren Linda Brelin. Bild: Katarina Berg
”Vi vill sätta Kungälv på kartan som en plats för konst och kultur”, säger projektledaren Linda Brelin. Bild: Katarina Berg

Nordisk festival i Kungälv- en motkraft till högerextrema krafter

Frida Hyvönen, nycirkusföreställningen Bark, svensk-syriska multiartisten Kristina Issa och sångerskan och jojkaren Elin Teilus är några av artisterna när Nordiska folkhögskolan bjuder in till festivalen Nordiskt Ljus i helgen.

Festivalhelgen blir kulmen på en månad av konst och kultur på Nordiska folkhögskolan, där ett 20-tal sommarkurser har hållits, bland annat i improvisation och rörelse, fotografiskt berättande, att skriva dramatik, dans och låtskriveri.

Fått mer finansiering

Nordiskt Ljus var planerat redan till förra sommaren men fick då ställas in på grund av pandemin, berättar projektledaren Linda Brelin.

– Klart det var en besvikelse då men så här i backspegeln var det egentligen bra eftersom det gav oss ett extra år att planera. Projektet har fått växa sig större, vi har tagit in fler sommarkurser och har också haft tid att söka mer finansiering, vilket har gjort det möjligt att bjuda in fler och större akter, säger Linda Brelin.

Kungälv på kartan

Resultatet är ett brett och högkvalitativt innehåll för alla som är intresserade och än så länge finns biljetter kvar.

– Festivalen är öppen för allmänheten. Med detta vill vi sätta Kungälv på kartan som en plats för konst och kultur. Vi vill också göra det här som en motkraft till de högerextrema rörelser som finns i Kungälv, säger Linda Brelin och förklarar att det handlar om att utforska den nordiska identiteten på ett helt annat sätt än vad högerextremisterna gör.

Vill nyansera bilden

– Vi försöker titta på hur vi kan hantera den nordiska identiteten idag och vill nyansera bilden. Hur vi kan jobba med det nordiska på ett sätt som främjar demokrati och mänskliga rättigheter.

Spännande akter

För att besökarna ska få ta del av många konstnärliga uttryck och helt nya upplevelser är det festivalpass som gäller, förklarar Linda Brelin.

– Tanken är att satsa på helhetsupplevelsen och ge ett paket av dans, teater, nycirkus och musik.Vi har jobbat hårt med att bjuda in spännande akter från hela Norden, så det kommer att bli riktigt bra.

Hoppas på tradition

Hennes förhoppning är att Nordiskt Ljus blir ett återkommande evenemang och att festivalen på sikt ska involvera fler lokala aktörer.

– Har man som Kungälvsbo aldrig varit här tidigare, då är det ett perfekt tillfälle att passa på i helgen, säger Linda Brelin.

Nordiskt Ljus

Festivalhelgen: 6-8 augusti.

Plats: Nordiska folkhögskolan i Kungälv.

Biljetter: Kan bokas via hemsidan www.Nordisktljus.se

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.