Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Narges Jalali i Kungälv klippte håret i protest mot regimen i Iran – video sprids världen över

Narges Jalali i Kungälv var en av de första iranska kvinnorna i exil som klippte håret i protest mot regimen i Iran.
Nu har hennes video blivit viral och sprids som en löpeld världen över.

– Jag är glad att budskapet jag ville sprida har nått fram, säger Narges när vi träffas på fredagsmorgonen hemma hos hennes syster i Kungälv.

Här bor hon sedan 2018 och hoppas på uppehållstillstånd, på grund av att hon har konverterat till kristendomen, är aktiv i Kastalakyrkan och även har ett politiskt engagemang i det regimkritiska Constitutionalist Party of Iran, med bas i USA.

Det har precis gått en vecka sedan 22-åriga Mahsa Amini dog under oklara omständigheter efter att ha gripits av Irans moralpolis. Hennes brott – hon bar inte sin hijab, sjal, på rätt sätt.

Fick ont i hjärtat

Mahsas död har lett till omfattande protester i Iran, och världen över har iranska kvinnor i exil börjat klippa av sig håret i protest mot regimen och dess manliga mullor.

– I lördags såg jag på Twitter hur två unga tjejer klippte av sig håret och i söndags förmiddag plockade jag fram sax och spegel och filmade när jag klippte drygt 30 centimeter av mitt långa hår, berättar Narges och säger att hon mådde så dåligt när hon hörde om Mahsa Aminis död och därför ville göra någonting för att visa sitt medlidande och deltagande för Mahsas familj.

– Jag fick så ont i hjärtat. Jag har själv en dotter och tänkte direkt att det kunde ha varit hon som dött i häktet.

Blev snabbt viral

Videon där Narges klipper en bit av sitt hår lades ut på Twitter, Instagram och Facebook och blev snabbt viral med 30 000 likes, 4 000 delningar och 159 000 visningar.

– Jag har till och med blivit kontaktad av den kända journalisten, författaren och människorättsaktivisten Masih Alinejad, som bor i USA och kämpar mot regimen. Hon hörde av sig och ville dela videon, berättar Narges.

Stolt över tjejerna

Och nu har hårklippningen som protest spritt sig.

– Jag är glad att iranska kvinnor över hela världen visar sitt engagemang och håller ihop när det gäller att bekämpa regimen, säger Narges, vars video också har uppmärksammats av medier utanför Sverige.

– Bland annat har ett fransk tv-bolag hört av sig, säger hon och konstaterar att hon är ”stolt över tjejerna och kvinnorna som kämpar mot regimen och jag är stolt över att vara kvinna.”

Tror du att protesterna som pågår nu kommer att leda till förändring?

– Klart att det kommer att hända någonting. Mahsa Aminis död har gjort att det iranska folket hörs över hela världen och det är jättebra. I 43 år har kvinnorna levt med förtryck och jag vill uppmana dem att kämpa vidare.

Trots upprepade hot tänker Narges Jalali fortsätta sin kamp mot regimen, säger hon och berättar om meddelandet hon fick för två veckor sedan.

– ”Vi kommer ta dig till en källare där ingen kan hitta dig”. Det var allvarligt men jag bryr mig inte om hoten, jag måste göra det här för mina medsystrar i Iran, säger hon.

Till sist. Håret du klippte av dig i söndags. Vad händer med det?

– Jag hoppas att det kan användas till peruker för cancersjuka som står under behandling, säger Narges Jalali.

LÄS OCKSÅ: ”Man måste kämpa och se framåt”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.