Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Najib var i Kabul i somras och hann ut ur staden bara en dryg vecka innan talibanerna tog över staden. Bild: Kristian Johansson
Najib var i Kabul i somras och hann ut ur staden bara en dryg vecka innan talibanerna tog över staden. Bild: Kristian Johansson

Najib hann ut ur Kabul veckan innan talibanerna kom dit

Kungälvsbon Najib var i Afghanistans huvudstad Kabul i sommar och hälsade på sin familj. Han hann ut ur landet bara en dryg vecka innan talibanerna tog över landet.
– Jag hade tur som kom ut ur landet i tid, säger han.

Najib bor i Kungälv sedan 2015, efter att ha flytt från Afghanistan. Han har uppehållstillstånd i Sverige och just nu studerar han och jobbar extra. Nu i sommar var han på besök i Kabul i en dryg månad och kom tillbaka den 6 augusti, bara en dryg vecka innan talibanerna tog över Kabul.

Anledningen till att han var där och hälsade på var att hans mamma var dålig. Men det var mamman som sade åt honom att åka tillbaka till Sverige.

– Det var sorgligt att höra att min mamma ville att jag skulle åka därifrån. Det är ingen mamma som säger så till sina barn annars. Men hon hade rätt, nu finns det inga flyg att ta därifrån. Jag känner kompisar från Sverige som är där nu och som inte kommer därifrån igen. Alla har sett hur det ser ut på flygplatsen, säger Najib, som heter något annat men inte vill framträda med namn och bild i tidningen med tanke på familjens säkerhet.

Najib har fortfarande kontakt med sin familj i Kabul, som förutom mamman består av två systrar och en bror, men vet inte hur länge det kommer att vara.

– Jag är orolig för dem. Det är svårt att sova på nätterna, och det är svårt att fokusera när man är i skolan eller på jobbet. Andra människor kan inte förstå hur man känner. Någon kan säga att ”jag förstår dig”, men de kan inte förstå känslan man har här inne. Familjen är hemma, de är rädda och oroliga. Min mamma tänker mest på mina systrar.

Hur var det i Kabul medan du var där?

– Man vågade inte gå ut på stan, jag var hemma hela tiden. Det är lätt att bli rånad om man är ute, och det är ingen som kan ta fast rånarna. Det är inte säkert att vara ute. Vi har haft krig där i 34 år, sedan innan jag föddes. Om en bomb smäller i Sverige blir man jätterädd. Där är man van vid bomber.

Hur märkte ni av att talibanerna var på väg?

– Man hörde om att de kom från stad till stad runt om. Det var många familjer från landsbygden som flydde in till Kabul.

Att talibanerna har ryckt fram så fort har förvånat många.

– Jag kan inte svara på varför det har gått så fort, men soldaterna har inte haft tillåtelse att skjuta dem. Det hade gått att göra mer. De här talibanerna kommer inte från Afghanistan, så som det var förra gången, utan från andra länder, som Pakistan.

Vad för slags stöd har talibanerna bland folket?

– Befolkningen vill bara leva som vanligt, de vill inte ha talibanerna där. De får bara stöd och vapen från andra länder, annars hade de inte lyckats ta över landet.

Najib tog sig ut ur landet medan tid fanns, men hans bekanta som bor i Sverige som blev kvar kan få det svårt under den nya talibanregimen.

– Om de vet att du kommer från ett annat land blir det svårt för dig.

Eftersom talibanerna nyss har tagit över Kabul är det osäkert än så länge hur de kommer att behandla befolkningen.

– Jag vet inte än hur de kommer att göra med personer som har jobbat för andra länder. Det är i alla fall värst för kvinnorna, som måste gå med burka. Jag vet inte hur talibanerna kommer att göra nu, men annars har de tagit unga flickor till tvångsgifte. Så jag är mest orolig för mina systrar.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.