Regn och blåst väntar.
Regn och blåst väntar. Bild: Lasse Edwartz

Mycket regn och blåst väntas under torsdagen

SMHI varnar nu för stora mängder regn i Västsverige under natten mot torsdag.
– Det är bra om man ställer in sig på ganska mycket regn det närmaste dygnet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Under natten och torsdagsmorgonen väntas stora mängder regn och blåst i Göteborgs- och Kungälvsområdet.

– Det är bra om man ställer in sig på ganska mycket regn det närmaste dygnet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Klass 1-varning utfärdad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Västra Götaland.

– Det är ett omfattande regnområde som kommer att röra sig in redan nu mot onsdagskvällen med ihållande regn över Göteborgsområdet, säger Alexandra Ohlsson och fortsätter:

– Det kommer även röra sig om friska vindbyar, möjligen hårda vindbyar under natten.

Det kommer att fortsätta regna under torsdagsmorgonen. Sammanlagt uppskattar SMHI att det ska regna upp mot 35-50 millimeter.

ANNONS

– I kombination med den lite byigare vinden kan det bidra till att det blir besvärligt i trafiken, man behöver i alla fall tänka till, ta det lite extra lugnt och anpassa hastigheten, säger Alexandra Ohlsson.

Risk för översvämmade källare

En klass 1-varning innebär att det ska regna minst 35 millimeter inom tolv timmar. Det finns risk för stora vattensamlingar, överfylla dagvattenledningar och översvämmade källare.

– Stora regnmängder kan bidra till att vattnet inte hinner rinna undan så på en del håll kan det finnas mindre vattensamlingar, säger Alexandra Ohlsson.

Det kommer däremot vara ganska milda temperaturer; under natten ska det vara drygt tio grader medan det under torsdagen kan röra sig om mellan 13-16 grader.

– Sedan ligger det här nederbördsområdet kvar över Götaland och Svealand och ligger och snurrar lite. Så man får räkna med en del regn som rör sig under Göteborgsområdet även under fredagen, även om det är betydligt mindre, säger Alexandra Ohlsson.

ANNONS