”Det här är en dröm som går i uppfyllelse”, säger Symfonikernas ordförande Gun-Marie Daun (KD).
”Det här är en dröm som går i uppfyllelse”, säger Symfonikernas ordförande Gun-Marie Daun (KD). Bild: Katarina Berg

Musikfest när Symfonikerna kommer till Kungälv

Under tre veckor ger Göteborgs Symfoniker sju utomhuskonserter vid Bohus fästning i Kungälv.
– För första gången sedan pandemin bröt ut ska orkestern få spela tillsammans inför publik och det känns underbart, säger Symfonikernas ordförande Gun-Marie Daun (KD).

ANNONS

Just nu installeras en av Europas främsta konserthusorglar i konserthuset i Göteborg. Den är specialbeställd från Österrike och kommer att invigas 15 oktober, i närvaro av kung Carl-Gustaf och drottning Silvia.

– På grund av installationen behövde vi hitta ett ställe för utomhuskonserter och när ämnet kom upp i våras fick jag frågan från vår vd och konstnärlige chef Sten Cranner om Bohus fästning kunde vara en tänkbar plats, berättar Gun-Marie Daun, som omedelbart sa javisst, varefter hon kontaktade Jan Erik Axelsson på Bohus fästning och kommundirektören Haleh Lindqvist.

Filt och fika

– De var båda lika positiva som jag och häromdagen fick vi beskedet att allt var klart med polistillståndet och det är fantastiskt, konstaterar hon.

ANNONS

– Folk hungrar efter event och livemusik och efter att få vara tillsammans igen på säkert avstånd. Det kommer att finnas stolar men man kan också ta med sig picknickfilt och fika om man vill.

Gratis konserter

Premiären sker fredag 20 augusti 19.00. Max 500 personer får finnas i publiken på det inhägnade området nedanför Bohus fästning, berättar Gun-Marie Daun.

– Konserterna är gratis men man måste ha biljett som kan beställas via vår hemsida eller så ringer man till konserthusets biljettkassa. Insläpp en timme innan varje konsert.

Drömmen blir sann

Att Göteborgs Symfoniker kommer till Kungälv och ger en hel konsertserie är en dröm som går i uppfyllelse, säger Gun-Marie Daun, som tillträdde som ordförande i mars 2019.

– Då sa jag till mig själv att tänk om jag kan få hit dem och nu blir den drömmen verklighet.

Perfekt inledning

I ett pressmeddelande konstaterar Göteborgs Symfonikers vd och konstnärlige chef Sten Cranner, att utomhuskonsetterna blir en ”...perfekt inledning på en ny säsong fylld av härliga möten med vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali och internationella solister och dirigenter.”

Har väntat på mötet

Mötet med publiken är något alla har väntat på:”...det ska bli så skönt att få uppfylla det uppdrag vi har från regionen och alla dess invånare: att ge så många som möjligt så stora musikupplevelser som möjligt”, säger Sten Cranner.

Utomhuskonserter

Plats: Nedanför Bohus fästning.

Datum: 20, 21, 25, 26, 27 augusti. 2 och 3 september.

Tid: 19.00 utom lördag 21 augusti. Då gäller 14.00.

Biljetter: Är gratis och kan bokas via www.gso.se eller på telefon: 031- 726 53 00.

ANNONS