Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Musiker väntar otåligt på att få börja lira på kryssningsfartyget

Den första juli klev tre av bandmedlemmarna i The Royal Swedes på kryssningsfartyget i Seattle. Nu väntar de otåligt på att livet i karantän ska ta slut, så att de får ställa sig på scen tillsammans igen efter mer än ett och ett halvt års speluppehåll.

Malte Leifsson från Ytterby, Mikael Gustafsson från Stora Höga och Helsingborgaren Fabian Paulsson befinner sig på fartyget och väntar på att även den fjärde bandmedlemmen i coverbandet ska ansluta. För det är inte bara coronapandemin som kan sätta käppar i hjulet för den som vill besöka USA.

Landet har ett rigoröst säkerhetssystem vid inresa i landet och då Kungälvsbasisten Christian Linder inte kunde uppvisa intyg på både svenska och engelska efter genomgången läkarundersökning nekades han helt enkelt följa med de andra på flyget innan han införskaffat sådana.

– Men allt ska nu vara i sin ordning och förhoppningsvis har vi honom på plats här nu redan på lördag, berättar Mikael Gustafsson, över telefon från kryssningsfartyget.

I karantän i varsin hytt

Där huserar nu han, gitarristen Malte Leifsson och trummisen Fabian Paulsson i varsin hytt i väntan på att karantänen ska vara över, så att de snart kan ställa sig på scen igen, efter mer än ett och ett halvt års speluppehåll.

The Royal Swedes spelar allt från 50-tals, 60-tals och 70-talsmusik till nutida musik. Vännerna har sedan 2016 spelat på olika kryssningsfartyg i framför allt Bahamas och Karibien. I år är planen att med kryssningsfartyget Ovations of the Seas besöka bland annat Alaska, Australien och Nya Zeeland.

Fartyget är fortsatt tomt på gäster men befinner sig just nu på en liten tur utanför Kanadas kust. Går allt enligt plan kommer sedan de första kryssningspassagerarna att kliva ombord den 14 augusti, för att då bland annat bli underhållna av det svenska coverbandet.

Kan knappt vänta

Mikael Gustafsson kan knappt vänta.

– Det är nog det jag ser absolut allra mest fram emot just nu, att äntligen få stå på scen och spela tillsammans igen.

När pandemin slog till i februari förra året befann sig han och de andra ombord på ett annat fartyg i Bahamas.

– Där blev vi först satta i karantän innan vi fick följa med fartyget över Atlanten och flyga hem från England.

Jobbat i skivaffär och som lärare

Under året som gått har bandet fått ägna sig åt andra saker än att lira rock’n’roll ihop inför publik.

– Ja, det var nog i januari förra året som vi stod på scen tillsammans sist. Själv har jag jobbat i en musikinstrumentaffär i Kungälv och så har jag hoppat in som lärarvikarie på Jörlandaskolan av och till. Men så har jag också ett annat musikprojekt, The Badrockers, som jag gjort en del livestreamade spelningar med, säger Mikael Gustafsson.

Men nu är tanken att spela på kryssningsfartyget ända fram till den 20 januari nästa år.

– Det är i alla fall vår förhoppning, för man vet ju inte vad som händer framöver.

Spelar upp sig i hytterna

I väntan på att få kliva på scen igen ägnar sig killarna i bandet nu på att spela upp sig var och en för sig i sina hytter.

– Det är faktiskt ganska lugnt och skönt. Jag lirar gitarr och ser på film och på USA:s nationaldag den 4 juni spelade jag även in en video från balkongen på fartygshytten som bland annat finns att se på The Royal Swedes Facebooksida, berättar Mikael Gustafsson, som själv sjunger, spelar gitarr och piano i bandet.

Hur är det, vi har nyligen sett skräckreportage på nyheterna om extremhetta på USA:s västkust?

– Just nu är det faktiskt inte så farligt, men när vi landade på flygplatsen i Seattle var det 42 grader. Men just nu tror jag faktiskt nästan att ni har det varmare i Sverige än vad vi har.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.