Dennis Karlsson har just gett ut fortsättningen på sin deckartrilogi. Nummer två efter Mareld heter Mordet på Sara Weiss. Foto: Ingemar Hammarström
Dennis Karlsson har just gett ut fortsättningen på sin deckartrilogi. Nummer två efter Mareld heter Mordet på Sara Weiss. Foto: Ingemar Hammarström Bild: Elvira Linderot

Mord och kyrkoruiner i ny deckare

I Dennis Karlssons kriminalromaner löser polisen Vera Lind mordfall i Kungälv. Nu har författaren släppt den andra delen i Mareldstrilogin.

ANNONS

För fem år sedan släppte Dennis Karlsson sin debutroman Mareld. Nu är han tillbaka med en uppföljare som, liksom föregångaren, utspelar sig i välkända miljöer i Kungälv. 

I den första boken blir kriminalkommissarien Vera Lind tvångsförflyttad från sin tjänst i Göteborg för att i stället arbeta i Kungälv. Där får hon omedelbart ta sig an ett brutalt mord på Marstrand. I uppföljaren, Mordet på Sara Weiss, börjar historien med två döda kroppar i en hamn.

– Den här boken börjar med att Vera Lind kallas till en gammal övergiven hamn i Göteborg där man just har fiskat upp två sargade kvinnokroppar ur vattnet. Egentligen ligger det inte på hennes bord i första läget. Det är en kollega till henne som behöver lite hjälp så han ringer henne mitt i natten och hon ställer upp. Några dygn senare hittas en kropp i kyrkoruinen i Ytterby som blir Veras fall. Så småningom kopplas de här fallen samman.

Växte upp i Ytterby

Själv bor författaren numera i Stenungsund men växte upp i Mölndal och Ytterby. 

– Jag flyttade till Ytterby som sjuåring. Det är mina egna miljöer jag har använt mig av, säger han.

Att kyrkoruinen blev en nyckelplats i romanen har en förklaring. 

–  Som barn tycke jag det var väldigt spännande att vara nere i ruinen och vi besökte den ofta. Dessutom finns det väldigt spännande historia runt den, och ny historia som dykt upp vid utgrävningar i närheten. Det ville jag också ta med i boken. 

Boken kan läsas fristående men en hel del trådar, miljöer och karaktärer från den första boken återkommer.

– Vera Lind bor fortfarande i Mölndal och jobbar i Kungälv. 

Livet har förändrats

 När Dennis Karlsson började skriva den första boken hade han just avslutat ett chefsjobb och bestämt sig för att byta bana. Sedan dess har livet förändrats en hel del.

– Det har blivit mycket roligare och så har jag blivit lite fattigare eftersom jag stadigt gått ner i tjänst, säger han och skrattar.

Nu mera jobbar han en del nätter på ett behandlingshem – resten av tiden går åt till att skriva. Den tredje och avslutande delen är redan på gång.

– Jag kan avslöja att den kommer utspela sig i nutid. De första böckerna utspelar sig mellan 2008 och 2010 så i den sista boken har Vera Lind blivit ungefär tio år äldre, säger han.

Elvira Linderot

Dennis Karlsson

Ålder: Fyller 63 i januari.

Bor: Ödsmål.

Gör: Skriver romaner och jobbar på behandlingshem.

Om att skriva: "Jag känner en enorm tillfredsställelse när jag får ihop nånting. Ibland har jag suttit sju timmar vid datorn utan att märka att tiden gått, då vet man att man gör något rätt."

Om tidigare romanförsök: "Det här är egentligen mitt första försök. När jag var 20 år och Ulf Lundells Jack kom ut försökte jag skriva en egen Jack, men efter 30 sidor var jag färdig."

Aktuell: Med del två i Mareldstrilogin, Mordet på Sara Weiss. Den 27/10 signerar han sina böcker på Akademibokhandeln i Kungälv.

ANNONS