Misstänkt valsabotage – så gör du om valsedeln saknas

Att röstsedlar saknas brukar vara det vanligaste valsabotaget när svenska folket går till val. I Kungälv är det många som förtidsröstar, och signaler har kommit från olika partier om att det förekommer försök till valsabotage.

ANNONS

Framförallt handlar det om förtidsröstningen vid Kongahälla center, berättar valsamordnaren Eric Sini, som är den tjänsteman som ansvarar för hela valprocessen i Kungälvs kommun.

– Jag säkerställer bland annat att vi gör röstmottagningen på ett rättssäkert och transparent sätt, säger han när vi ses i biblioteket i Ytterby, där kön ringlar lång till förtidsröstningen.

Efter att han lämnat fönsterkuvert och lite väljarförteckningar kollar han att allt ser bra ut med valsedlarna, och konstaterar att allt är okej.

Efter förra valet gav Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Osse, ett antal rekommendationer till Sverige, bland annat om åtgärder för att stärka skyddet för valhemligheten och att valsedlar trycks och delas på ett likvärdigt sätt för alla partier.

Bakom avskärmning

Sedan dess har vallagen ändrats så att det bara får vara en väljare bakom valskärmen samtidigt och att valnämnderna får ansvaret för att lägga ut valsedlar i vallokalerna.

Valsedlarna finns bakom en avskärmning, så att väljarna kan ta sina valsedlar utan att någon annan ser på. Bra för integriteten, men nyordningen utgör också en bättre möjlighet för den som vill sabotera genom att plocka bort valsedlar.

Förtidsröstningen har varit igång på olika platser i kommunen sedan 24 augusti. Hur tycker du att det har fungerat så här långt?

– Jag tycker att det fungerar väldigt bra, framförallt är många väljare nöjda med det här nya systemet, att valsedlarna presenteras på en avskärmad plats.

Men det innebär också att någon enklare skulle kunna plocka på sig en massa valsedlar i syfte att sabotera?

– Vi har fått signaler om att olika partier upplever detta och det är något vi ser väldigt allvarligt på. Därför är det oerhört viktigt att vi har en kontinuerlig kontroll av valsedelsställen och att röstmottagarna går in och tittar så ofta de kan. Det jag har hört är att det främsta problemet finns på Kongahälla center, men då ska man ta med sig att det också är den mest frekventerade lokalen för förtidsröstning med mest tryck och mest folk. Därför har vi extrapersonal just där för att kunna ha bättre kontroll och minimera försök till sabotage, säger Eric Sini.

Om en valsedel händelsevis saknas när man ska rösta. Vad gör man då?

– Ta en blank valsedel och fyll i partiets och kandidatens namn. Viktigt är också att berätta för röstmottagarna om något är fel, så att de kan åtgärda det så snart de kan, konstaterar Eric Sini.

ANNONS