Misstänkt 16-åring bedöms ha psykisk störning

Den 16-årige kille som åtalades för mordförsöket på en anställd på Nereby ungdomshem har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Nu yrkar åklagaren på rättspsykiatrisk vård.

ANNONS
|

Den 15 juni hölls slutförhandlingarna i målet med den 16-årige kille som misstänks för mordförsöket på en anställd på Nereby ungdomshem. Åklagare Thomas Willén yrkade på rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter att en rättspsykiatrisk undersökning gjorts av 16-åringen.

– Undersökningen kom fram till att han hade en allvarlig psykisk störning, både vid misshandeln och då undersökningen gjordes, säger Thomas Willén.

Det var den 13 januari som 16-åringen bad om en promenad på ungdomshemmets område och på en mer avskild plats slog den kvinnliga läraren med ett rostigt järnföremål. Något han hade planerat sedan tidigare.

LÄS MER:16-åringen hade noga planerat överfallet på läraren

I förhör har 16-åringen berättat hur han på flera sätt försökte få kvinnan att svimma eller dö, och att han inte ”brydde sig”.

ANNONS

Fredag den 7 maj beslutade Göteborgs tingsrätt att göra den rättspsykiatriska undersökningen och den 15 maj hölls de sista förhandlingarna.

LÄS MER:Misstänkt 16-åring skickas på rättspsykiatrisk utredning

– Tidigare har domstolen slutfört skuldfrågan, men nu handlade det mer om vilken påföljden ska bli. Jag yrkade på rättspsykiatrisk undersökning med särskild utskrivningsprövning, säger Thomas Willén.

Särskild utskrivningsprövning innebär att läkarna på den rättspsykiatriska kliniken inte kan skriva ut den dömde själva. Istället måste åklagarmyndigheten informeras om att personen ansökt om att bli utskriven. Denna påföljd används när den psykiska störningen hos personen anses innebära en risk för återfall i brott.

– Personen är under 18 år, då är det lite begränsat vad påföljden kan bli, säger Thomas Willén.

Förutom mordförsök är 16-åringen även åtalad för hot mot tjänsteman och stöld. Om två veckor meddelas domen med vilken rättslig påföljd han kommer att få.

ANNONS