Mimers tillåter inte närundervisning för alla

Nuvarande skärpta regionala rekommendationer förlängs till 6 juni men lättnader tillåts för gymnasierna. Mimers gymnasium väljer dock att behålla distansundervisning för en tredjedel av eleverna.

ANNONS
|

Enligt nya siffror från Västra Götalandsregionen minskar smittspridningen av covid-19, men det går långsamt. Under vecka 18 minskade antalet nya fall med fyra procent jämfört med veckan innan. Samtidigt skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande att smittspridningen fortfarande ligger på en hög nivå.

Därför beslutade Västra Götalandsregionen under onsdagen om att förlänga de skärpta regionala rekommendationerna som gällt sedan ett tag till och med 6 juni. Kungälvs kommun fick beskedet på morgonen.

Lokala beslut om gymnasierna

I dagens beslut tar man bort skolornas särskilda rekommendationer vilket innebär att gymnasieskolorna kan upphöra med distansundervisning och eleverna är välkomna tillbaka till skolan. Det lämnas dock en öppning om att det är det lokala smittoläget som avgör hur och när skolorna kan öppnas helt.

ANNONS

– Smittspridningen ser mycket olika ut inom regionen. Därför ger vi inte en generell rekommendation till samtliga gymnasieskolor i Västra Götaland. Det viktigaste är att varje enskild kommun och skola gör en bedömning utifrån sina förutsättningar. Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen i pressmeddelandet.

Distansundervisning för att minska trängsel

På Mimers gymnasium har man beslutat att man ska låta två tredjedelar av eleverna få närundervisning, och en tredje del studera på distans.

Kungälvs kommun beslutat att man kommer att fortsätta med viss distansundervisning på Mimers gymnasium.

I en kommentar till Kungälvs-Posten skriver Amela Filipovic, verksamhetschef gymnasium och vuxenutbildningen:

”Fram till sommarlovet 11 juni kommer därför två tredjedelar av eleverna att ha undervisning på plats och en tredjedel på distans.

Amela Filipovic säger också att man i första hand kommer att prioritera treorna när det gäller vilka som ska undervisas i skolan.

”Vi kommer att prioritera treorna och sedan vilka andra elever som tas in kommer programmets karaktär samt behov som finns på respektive program avgöra.”

Hur kommer man att parera för eventuell smittspridning?

”Vi har gjort anpassningar och vi fortsätter anpassa i den mån det går. Det sker kontinuerlig utvärdering av läget och vi följer utvecklingen noga i syfte att agera snabbt vid eventuell smittspridning.”

Hur kommer det sig att man trots att regionen ger möjlighet att öppna helt väljer att fortfarande ha vissa elever på distans?

”Vi är skyldiga att vidta åtgärder mot smittspridning i den mån det går och i dagsläge ser vi en svårighet att kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vi återgår till närundervisning helt och hållet.”

I bedömningen har även hänsyn tagits till att trängseln i kollektivtrafiken inte ökar utifrån smittoläget i regionen.”

Och varför inkluderar ni situationen i kollektivtrafiken?

Amela Filipovic skriver att man vill anpassa sig till en situation där det kan uppstå trängsel i kollektivtrafik med låg turtäthet och att när många gymnasie- och högstadieelever ska ta sig skolan samtidigt kan det uppstå trängsel i kollektivtrafiken.

”Elever kan då bidra till att resenärer kommer att trängas med varandra och att risken för smittspridning ökar. Därför måste det ske en anpassning utifrån de lokala förhållandena”, skriver hon i ett mejl.

Regionala rekommendationer i Västra Götaland 17 maj – 6 juni

De regionala rekommendationerna är tillägg i Västra Götaland som gäller utöver Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd.

• Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

• Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

• Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.

• Använd engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

Rekommendationerna gäller till och med 6 juni med löpande omprövning utifrån det epidemiologiska läget.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS