Materielet som hittades hemma hos mannen.
Materielet som hittades hemma hos mannen. Bild: Polisens förundersökning

Militär åtalas för grov stöld från försvarsmakten

En Kungälvsbo i 50-årsåldern misstänks ha stulit materiel för närmare 90 000 kronor från försvarsmakten. I augusti 2018 stoppades han av militärpolis på väg från Göteborgs garnison.

ANNONS

Det var i augusti 2018 som hemvärnsbefälet stoppades i sin bil av militärpolis i en stickprovskontroll när han lämnade Göteborgs garnison på Käringberget i Göteborg. I bilen fanns en stor mängd ammunition som tillhörde försvarsmakten.

När polisen gjorde en husrannsakan i mannens bostad i Kungälv fann man stora mängder med materiel som tillhörde försvarsmakten, bland annat två elverk som saknats sedan 2015 och flera stöldbegärliga skyddsmasker och rödpunktssikte som polisanmälts som försvunnet.

LÄS MER:Militär misstänks ha stulit vapen – sa upp sig

Mannen, som haft en hög deltidsbefattning inom hemvärnet, har hävdat att han är oskyldig till anklagelserna. Han har i förhör sagt att en del av materialet tillhört hans grundutrusning och att annat har han köpt själv.

ANNONS

Lånat för att lämna tillbaka

Men en del av sakerna har han sagt sig ha lånat i syfte att lämna tillbaka innan inventeringen, en inventering som han själv beslutade när den skulle ske.

Han beskriver i förhör hur han lånat till bland annat event och att en av skyddsmaskerna, hade han lånat 2017, för att ha på en halloweenfest.

Bland annat fanns även 15 tältsängar, flera hinkar och bensindunkar, patienttäcken, kamouflagetält, 3 456 patroner och vattenvärmefiltar, en kabelvinda, ytterligare fyra skyddsmasker, fyra oljelyktor, kikare och proviant till ett värde av 89 042 kronor.

Förväntats ha utrustning

Mannen har i förhör förklarat att han i sin befattning har förväntats att ha en viss grundutrustning hemma hos sig, men även annat materiel som kunde behövas för att förberedda kommande ledningsövning.

Mannen erkänner att han förmodligen överskridit sina befogenheter och att han inte sett någon skillnad på att låna själv eller bevilja andra inom bataljonen att låna hem saker till diverse fritidsaktiviteter.

Nu har han åtalats för grov stöld eller förskingring. Han nekar till brott.

Mannen har sedan händelsen sagt upp sig från sin tjänst inom hemvärnet.

ANNONS