Miguel Odhner. Arkivfoto
Miguel Odhner. Arkivfoto Bild: Kristian Johansson

Miguel Odhner om läget i Ukraina: ”Det är ett övergrepp”

Tidigt på torsdagsmorgonen gick Ryssland in i Ukraina land- och luftvägen. Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälv fördömer invasionen.

ANNONS
|

Världen har reagerat med bestörtning på Rysslands attack mot Ukraina nu på torsdagsmorgonen. Även i Kungälv håller man koll på läget.

Hur ser ni på det som händer i Ukraina?

– Det är ett övergrepp, ett enskilt övergrepp på ett land där Ryssland ensamt bär ansvar för de krigshandlingar och det lidande som följder därav, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsen ordförande i Kungälv.

LÄS MER:Ryssland har påbörjat en invasion av Ukraina

Det är oklart hur det som händer på andra sidan Östersjön påverkar Kungälv.

– Återstår att se vad det gäller flyktingar men även att se vad det innebär för ytterligare höjd beredskap och vi har en kontinuerlig översyn av trygghet och säkerhet.

ANNONS

LÄS MER:Följer utvecklingen minut för minut

LÄS MER:Utrikesutskottets ordförande om krigsrisken

Miguel Odhner säger också att maktspelet som pågår är oerhört tragiskt för Europa.

– Det är en otroligt tråkig utveckling som är farligt för det europeiska säkerhetssystemet. Men att den här sortens maktfullkomlighet och arrogans faktiskt får lova att hända? Jag trodde att mänskligheten hade kommit förbi detta.

LÄS MER:Andreas från Kungälv har inga planer på att lämna Ukraina

Han tycker också att det är skrämmande att lyssna på Vladimir Putin när han hotar med kärnvapen om något land svarar upp mot det han nu gör.

– Det är fruktansvärt tragiskt och jag känner att jag vill göra vad jag kan för det ukrainska folket.

Från kommunens sida följer man läget även om Kungälv inte direkt är drabbat eller påverkat.

– Det här är ingen kommunal fråga på det sättet, men vi har sedan ett tag uppdaterat flera krisledningsdokument. Och vi gör översyn av skyddsrum och skyddet av vårt vattenverk och har gått igenom de svagheter som finns. Det arbetet pågår hela tiden i kommunstyrelsen och efter krisen kring pandemin har vi krav ökad robustheten generellt i våra it-system.

För två år sedan deltog kommunen i en nationell krisledningsövning med försvarsmakten och Länsstyrelsen.

– Och vi kan till viss del tacka covid för vi har lärt oss hur sårbara vi är. Och här vilar vi inte på hanen, säger han.

Hur ska Kungälvsborna tänka?

– Jag tycker att man ska ställa sig frågan hur man kan bidra till ett bättre och demokratisk och fredligt samhälle. Vilka föreningar, vilka insatser vill jag engagera mig i? Du får det samhälle du förtjänar. Vi är ett av de länder med världens äldsta demokratier och har hållit oss utanför krig väldigt länge, men nu upplever man hur skört det är.

ANNONS