Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir midsommarfirande utan dans på Bohus fästning i år. Bild: Charlotte Gad
Det blir midsommarfirande utan dans på Bohus fästning i år. Bild: Charlotte Gad

Midsommarfirandet inställt – förutom på fästningen

Det blir inget traditionellt midsommarfirande i Kungälv i år heller. På Bohus fästning kan man ändå komma lite i stämning, med spelmansmusik, midsommarstång och kransbindning.

Liksom förra året är det mesta organiserade midsommarfirandet inställt på grund av pandemin. Traditionella firanden på platser som Dalen, Lid, Kareby, Marstrand och Hålta blir inte av, inte heller firandet på Kvarnullen. På vissa håll kommer arrangörerna ändå sätta upp en midsommarstång på festplatserna.

– Kvarnkullen är stängd för oss eftersom det är en vaccinationslokal, men vi hade inte kunnat ha något firande ändå. Vi brukar ha närmare tusen personer som firar hos oss och det hade vi aldrig fått tillstånd till. Vi får hoppas att vi kan fira nästa år, säger Eva-May Haraldsson, ordförande i Folkdanslaget Kongahälla, som brukar vara med och arrangera firandet på Kvarnkullen.

På Bohus fästning kommer man att kunna fira midsommar, fast inte riktigt som vanligt.

– Vi kommer att ha en midsommarstång för stämningens skull, men vi har ingen organiserad dans runt den, säger Katarina Edler på Fästningsholmens Event AB.

Det kommer att bli kanonsalut som vanligt på helgerna, klockan 12. För att skapa stämning kommer även spelemän att vara på plats.

– De kommer att spela till och från mellan klockan 11 och 15. Så förhoppningsvis blir det en fin midsommarstämning även utan dans, säger Katarina Edler.

Man kommer också att kunna gå tipspromenad, fiska i fiskdamm och binda en midsommarkrans.

– Vi kommer att ställa i ordning ett antal platser med björkris och blommor och så får man själv binda en krans, några åt gången, säger Katarina Edler.

Vad har ni mer för restriktioner att hålla er till?

– Totalt får vi ta in 1500 personer samtidigt på fästningen. Det är ju väldigt stora ytor och det är utomhus. Så vi kommer att ha koll på antalet som vi släpper in. Skulle det bli fullt så får vi sätta stopp och bara släppa in så många som går ut, säger Katarina Edler.

Det är inte mycket annat organiserat firande runt om i Kungälv, så möjligtvis kan det bli många som söker sig till fästningen på midsommar.

– Det är väldigt svårt att veta på förhand hur många som kommer att komma. Vi hoppas i alla fall att vi inte ska behöva stoppa folk, säger Katarina Edler.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.