Mia tog bästa Kungälvsbilden – klar vinnare i fototävlingen

Utsikten inifrån Bohus fästning och ut mot Göteborg tog hem en storseger i KP:s fototävling. Bästa Kungälvsbild togs av Mia Andersson – med mobilen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

”Historiens avtryck mitt i en framväxande nutid. Kittlande känsla att fundera över vilken utsikt som mötte dem som befolkade fästningen då. Nu ser vi ut mot ett Göteborg och alla lyftkranar som förändrar siluetten”. Så skrev fotografen Mia Andersson om sitt bidrag till KP:s fototävling.

Vinnarbilden i Bästa Kungälvsbild, i KP:s fototävling mars/april 2022.
Vinnarbilden i Bästa Kungälvsbild, i KP:s fototävling mars/april 2022. Bild: Mia Andersson

Fotot är taget i december 2021 och är med 25 procent av läsarnas röster en klar vinnare i KP:s fototävling.

– Det är väldigt roligt! Det var väldigt fina bilder som var med i tävlingen. Jag tyckte att den med solnedgången under motorvägsbron var riktigt fin, lite annorlunda, säger Mia, när KP lämnar vinstbeskedet.

Framhäva stenarna

Det var under julmarknaden förra året som Mia knäppte några bilder, då borggården var upplyst och dimman låg utbredd hela vägen ner mot Göteborg.

– Jag brukar ofta försöka fota ur lite annorlunda perspektiv, när det är lite olika ljus och vinklar. Så ville jag att stenarna skulle framhävas. Det var ju frost och rätt kallt då, säger hon.

Mia är ingen duvunge när det gäller fotografering – hon är med i Västsvenska fotoklubben och har haft utställningar, bland annat en inne i Sveriges radios lokaler i Göteborg.

Dessutom deltar Mia just nu i konstutställningen på Mimers hus, men då med målningar i olja och akryl.

– Foto är exakt och målning är abstrakt. Jag gillar att befinna mig i de två världarna. Jag har inget behov av att avbilda när jag målar, för det gör jag med kameran.

Mobil tog vinnarbild

Mia har en systemkamera, en Nikon D5100, men tar rätt ofta bilder med mobilen. Vinnarbilden i Bästa Kungälvsbild är tagen med hennes Iphone11, och hon menar att de bilderna håller hög kvalitet. Ibland använder hon en makrolins till sin mobilkamera.

– Jag har inte det tekniska intresset, utan det konstnärliga. Jag håller inte på så mycket med bilderna i Photoshop, utan knäpper många bilder och slänger de som inte blev bra.

Har du arbetat något för att förstärka eller förbättra vinnarbilden i Photoshop?

– Nej, jag gör alltid bara en autoförbättring, det enklaste. Det finns ju appar om man vill arbeta med bilden på mobilen, men jag tycker att Iphone är så bra att jag inte behöver det.

Vinsten i KP:s fototävling är din bild i canvas, var kommer du hänga den?

– Jag hänger den nog i skyltfönstret på västra gatan och sedan på min gallerivägg hemma.

Mia Andersson, Kungälv.
Mia Andersson, Kungälv. Bild: Privat

Vinnare i Bästa Kungälvsbild

Fotograf: Mia Andersson

Bor: Gamla Torget, Kungälv, och har bott tio år i Sundhammar. Uppvuxen i Biskopsgården, Göteborg, och bott i Kärra i många år.

Familj: Man, tre vuxna barn och tre barnbarn.

Yrke: Pedagogista/atelierista på en förskola, arbetar med verksamhetsutveckling och handledning.

Fritid: "Ägnar mig åt min konst. Tillhör Kakstadsfavoriter, har en ateljé där i lokalen på Västra gatan”.

Aktuell: Vinnare i Kungälvs-Postens fototävling Bästa Kungälvsbild.

ANNONS