Medaljer i UV-foto till Kungälv

Att fota under vatten innebär utmaningar; strömmar, sikt, partiklar och att försöka vara still i flytande läge. Niklas Nilsson och hans fotopartner övervann svårigheterna och kammade hem VM-silver i UV-foto i vattnen utanför Madeira.

ANNONS

Förra helgen avgjordes VM i undervattensfoto. Kungälvsbon Niklas Nilsson och hans assistent/modell Catarina Josteus, från Göteborg, kammade hem ett silver i kategorin vidvinkel.

Under tävlingen, där 18 nationer och 34 lag deltog, skulle man tävla i sex olika kategorier och lagen hade fyra dykplatser som man roterade mellan.

– Man gjorde två dyk per dag, säger Niklas Nilsson.

Laget består av en fotograf och en modell/assistent, som även ska vara med på bild i kategorin vidvinkel med dykare.

Vinnarbilden togs på en dykplats vid ett vrak, ett stort portugisiskt krigsfartyg hade sänkts på platsen för att skapa ett artificiellt rev.

ANNONS

– Bilden jag vann med är på två kanoner på det krigsfartyget.

Vad är utmaningen med att fota under vatten?

– Vattnet är som element den största utmaningen både när det gäller utrustningen, som måste ha täta hus och tätningar, och sikten. Det kan vara problem med partiklar, plankton som skapar oklara bilder.

Bild: Privat bild

Han säger även att man ofta behöver tillföra ljus och att dykningen måste ske på ett säkert sätt.

– För att ta bilderna måste man sväva, man får inte vidröra botten för då kan man förstöra djurliv och koraller.

Man har också en begränsad tid då man får och kan vara under vatten som dykaren måste ta hänsyn till. Dyket måste planeras väldigt väl eftersom det kan vara svårt att till exempel byta objektiv under vattnet.

Tävlingen skedde vid ön Porto Santo, en ögrupp nordost om Madeira, och där var det även väldigt strömt, enligt Niklas.

– Då blir det komplicerat när man får kämpa mot strömmen och driver i väg ibland. Man ligger där och far åt höger och vänster.

Kvalificeringen till VM gick via SM i undervattensfoto som har samma upplägg som i VM. 2018 och 2019 vann Niklas och hans partner SM och två gånger har de tagit sig till VM. På VM 2019 på Teneriffa förra året blev det även ett VM-silver för paret.

Hur är det att fota i svenska vatten?

– Vi har otroligt vackra miljöer och jättemycket djurliv, men vi har en begränsad sikt, det kan bero på att vi har kallare vatten. Men det skapar utmaningar och jag föredrar att dyka längs svenska Västkusten, säger han.

Även ett annat svenskt lag, Fredrik Blomqwist, Härryda, och Andreas Kron, Göteborg, vann brons i VM i vidvinkel.

ANNONS