Polisen bild från olycksplatsen utanför Ytterby i september 2018.
Polisen bild från olycksplatsen utanför Ytterby i september 2018. Bild: Martina Liljedahl

Mc-förare döms för rattfylleri – sa sig ha varit passagerare

En motorcykelförare hävdade att han varit passagerare när singelolyckan inträffade på Torsbyvägen för några år sedan, men Göteborgs tingsrätt köper inte det.

ANNONS
|

Motorcyklisten som körde av Torsbyvägen i höjd med Vena en kväll i september 2018, visade sig ha haft 1,4 promille alkohol i blodet.

I polisförhör menar föraren, som är en man i 50-årsåldern, att det inte var han som körde.

”Jag förnekar brott jag var passagerare”, säger han, och hävdar att en polsk man provkörde motorcykeln inför ett eventuellt köp och att han själv åkte med bak eftersom han inte litade på mannen.

Ett vittne i en mötande bil såg hur förare och motorcykel voltade ner i diket och var snabbt framme hos föraren, och när hjälmen togs av kändes en doft av alkohol från föraren.

ANNONS

Ett annan bilist vittnar i förhör om att motorcykeln strax innan olyckan körde om en bil i hög hastighet och att föraren därefter ”lekte med motorcykeln då han svängde höger vänster väldigt mycket fastän vägen var rätt så rak”.

Båda vittnena såg en endast person på och vid motorcykeln.

Mannen behövde intensivvård på sjukhuset, vilket gjorde att första blodprovet för att mäta promillehalten togs nästan två timmar efter olyckan.

Göteborgs tingsrätt menar att brottet är bevisat och dömer nu mannen för grovt rattfylleri, till villkorlig dom med 50 dagsböter om 50 kronor.

Egentligen motsvarar brottet en månads fängelse, men tingsrätten tar hänsyn till att det gått ”ovanligt lång tid” sedan brottet begicks och till att föraren har bestående men efter händelsen.

ANNONS