Mattias Andersson, Stray dogs tattoo, tror att det löser sig även efter nya lagen.
Mattias Andersson, Stray dogs tattoo, tror att det löser sig även efter nya lagen. Bild: Benedikta Cavallin

Mattias om nya EU-lagen: ”Jag är inte så jätteorolig”

Femte januari i år förbjuds 4 000 ämnen som finns i tatueringsfärger. Något som kan skaka om hela branschen. Men Mattias Andersson, som driver Stray Dogs Tattoo i Kungälv är inte särskilt orolig.

ANNONS
|

För ett år sedan klubbade EU en lag som förbjuder 4 000 ämnen i tatueringsfärger. Anledningen till att EU antagit lagen har att göra med förändringar i den så kallade Reach-förordningen, som syftar till att skydda människors hälsa från skadliga kemikalier.

Sverige har redan en lagstiftning som reglerar tatueringsfärger med Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet. Men från 5 januari nästa år kör EU över svensk lag med den nya förordningen som är ett försökt att minska giftiga och skadliga ämnen i tatueringsfärger.

LÄS MER:EU förbjuder tatueringsfärger 2022: ”Folk kommer bli arbetslösa”

Beskedet till alla Sveriges tatuerare kom 15 december, tre veckor innan lagen träder i kraft.

Skadliga färger rensades bort

Enligt Mattias Andersson, ägare av Stray Dogs Tattoo i Kungälv, rensades flera skadliga färger från den svenska marknaden redan 2013.

ANNONS

– Skiten försvann, nu vill man ta bort det som är bra och som sitter bra. Ingen har någonsin fått bekräfta att någon färg som man använder i dag skulle vara farlig, säger han.

Men redan 2015 tog EU nästa steg och föreslog ett nytt regelverk för vilka ämnen som tatueringsfärger får innehålla.

– Det har funnits ett motstånd från branschens sida, men när Europeiska kemikaliemyndigheten bjöd in producenterna av tatueringsfärg för att diskutera gavs inget direkt gensvar, säger han.

Ingen reaktion från början

När det var dags att rösta för den slutgiltiga förordningen 2019 reagerade inte tatueringsfärg-branschen utan det var först för två månader sedan då två österrikare fick ihop en petition som över 100 000 tatuerare sägs ha skrivit under som det blev en reaktion. Enligt Mattias Andersson har branschen nu kallat in jurister som ska överklaga lagen.

En av anledningarna till att lagen kommit till stånd är för att få bort ”farliga ämnen som misstänks eller är kända för att orsaka cancer, genetiska förändringar, reproduktionstoxiska effekter, allergier eller andra skadliga effekter på djur eller människor”.

Mattias Andersson har hela kroppen täckt med tatueringar och tatuerade sig första gången för 23 år sedan. Och liksom tatuerarna Heidi Hay och Inge Norlin hävdar även han att det inte finns ett dokumenterat fall där man kunnat härleda cancer till tatuering.

– Det är 4 000 kemikalier de vill ta bort utan någon jättegrund, säger han.

Inte särskilt orolig

En konsekvens av den nya EU-förordningen kan bli att det helt saknas lagliga tatueringsfärger från den 5 januari. Men själv är Mattias Andersson inte särskilt orolig även om det idag inte går att beställa några färger.

– Jag är inte så orolig, vi kunde resa till månen 1969 så jag tror att vi borde kunna lösa detta 2020.

Han säger att han vet att vissa tillverkare av färgmärken har kommit lång väg och att även vissa av dem snart påstår sig kunna levererar till återförsäljare.

– Det är vad det säger, det återstår att se, säger han.

LÄS MER:Snobben blev bästa tatuering 2021 – öppnar många dörrar

LÄS MER:Emma vill hylla sin farfar

LÄS MER:Baba ba baba ba – är trea i KP:s tatueringstävling

LÄS MER:Nummer fyra i KP:s tatueringstävling – om vänskap och en lägenhet i Komarken

LÄS MER:Mopsen Flisan sticker ut – är femma i KP:s tatueringstävling

ANNONS