Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hästen Night Dancer får en massagebehandling av Carina Gustafsson.  Bild: Frida Ekborg
Hästen Night Dancer får en massagebehandling av Carina Gustafsson. Bild: Frida Ekborg

Massör är ett riktigt hästjobb

Carina Gustafsson älskar sitt jobb. Hon åker runt och masserar hästar på heltid.
– Det är en lycka att få se hästen må bättre, att den njuter och fungerar.

Det är ganska stort nuförtiden – friskvård för hästar, förklarar Carina Gustafsson. Hon konstaterar att det är många som utbildar sig till equiopater eller på annat sätt inom friskvård för häst.

– Jag tror man har börjat tänka om lite och att man försöker förebygga skador mer än man gjort tidigare, och även att man samarbetar med veterinärer väldigt mycket, säger hon och fortsätter:

– Vi jobbar mest med musklerna och de jobbar kanske mest med leder efter skador och operationer. Precis så är det ju för människor också. Du blir kanske skickad vidare till en sjukgymnast om inte läkaren kan hjälpa dig, säger Carina.

Själv har hon jobbat med hästar hela sitt liv. Mellan åren 1985 och 2015 arbetade hon som ridinstruktör på Kongahälla ridsällskap, där hon även var ridskolechef i 13 år. Det var först år 2015 som hon kunde satsa heltid på jobbet som equiopat.

Hon har en mottagning hemma i Skårby men åker mest runt till de inbokade hästarna vilket kan bli resor runt Uddevalla, Billdal, Lilla Edet, Lerum och hela Kungälvs kommun.

– Bilåkandet är lite segt och arbetsmiljön är inte alltid jätteenkel, annars älskar jag det här jobbet, säger Carina.

Hon träffar många olika typer av hästar, alla med sina individuella behov. Det är också det som gör jobbet så roligt.

– Det är allt från tävlingshästar som tävlar internationellt, till lilla Putte på ridskolan. Jag har alla möjliga raser. Och det är skillnad på var de oftast sätter sina spänningar, beroende på vad de gör i livet. Om man är en elithopphäst kontra travhäst eller skogsmullehäst.

Det gäller att lyssna på hästen och tolka signalerna. Men det är rätt enkelt att se vad en häst tycker, förklarar Carina.

– De är duktiga på att visa. En människa som får massage kanske är lite mer blyg när det gäller det. Hästarna visar tydligt. Tar man i lite för hårt så kommer de med huvudet och så får man det där lite arga ögat som säger ”du trycker inte så hårt här en gång till”. Man får vara väldigt inkännande hur varje häst vill ha det. De talar om och det är upp till mig att lyssna.

De flesta hästar tycker ändå om att bli masserade.

– De står och njuter och gäspar och tuggar när de tycker det är skönt. Sedan har det nog hänt att någon blivit så trött att den stått och hängt i grimskaftet och man får nästan ropa ”hallå, är du med”.

Massage på hästar och massage på människor är mer likt varandra än man kan tro, förklarar Carina. Vi reagerar ungefär lika på beröring.

– Första gången man träffar en häst behöver man ofta tre täta behandlingar för att komma vidare, för man kan inte dundra på hur mycket som helst med kroppen. Första behandlingen får man vara rätt försiktig för hästen kan ju bli ganska trött efteråt. Det är precis som med oss. Man kan ju bli väldigt trött. Man kan frysa, bli öm och stel.

Det är också det som är så roligt med jobbet, att man kan se framstegen så tydligt i hur hästen mår. Att ägaren vittnar om att en stel häst mjukat upp.

– Att få hjälpa hästarna, det är det som är det bästa med mitt jobb.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.