Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Marstrandsfärjan igång igen efter haveri – Gunnars båtturer hoppade in

Ett fel på rampen gjorde att Marstrandsfärjan Nisse stod still sedan strax innan klockan 10 på onsdagen.
Passagerare skjutsades över med liten båt, fram tills dess att Gunnars båtturer tog över.

Vid 10-tiden kom information om att färjan mellan Koön och Marstrandsön stod still. Enligt uppgift från hamnvärd på plats har färjan Nisse havererat.

– Det står still, vi vet inte vad det beror på ännu, säger Eva-Lena Rydqvist, hamnchef.

Kungälvs-Postens reporter var en av dem som stod och väntade på att ta 09.52-färjan över till Marstrandsön. Vid 10-tiden kom beskedet att färjan Nisse fått motorhaveri.

I liten motorbåt

Snabbt tog personal från Marstrands hamn över passagerare mellan öarna i en motorbåt.

– Emma Jönsson transporterar över oss. Hon sa att Gunnars båtturer skulle komma om ungefär en halvtimme för att plocka upp passagerare, vid 11-tiden. Tills dess kör de över folk med motorbåten, säger Frida Ekborg, reporter på Kungälvs-Posten.

Prognosen för när ordinarie trafik kan vara igång igen är oklart.

Färjan Nisse hoppar in och kör den regelbundna trafiken när Lasse-Maja, som nu är inne på varv inför kommande högsäsong. Det aktuella läget gör att all motortrafik inte kan tas över.

– Nu fick jag åka över med Gunnars båtturer, väldigt lyxigt, det verkar vara en restaurangbåt, säger Frida Ekborg, som åkte tillbaka till Koön vid 11.30-tiden.

LÄS MER: Kräver att Marstrandsfärjan går på el snarast

Rampen hänger

– Jag hörde att de på båten pratade om att det var något fel på hydrauliken som håller rampen uppe. För nu hänger den bara, den går inte att få upp, säger Frida Ekborg.

Eva-Lena Rydqvist bekräftar att det var ett läckage som gjort att rampen inte gick att få upp och att personal var på väg för att reparera det läckande röret.

– 14-tiden hoppas vi att det ska gå igång igen med Nisse. Under tiden går Gunnars, på samma tidtabell som Nisse. De var snabbt här, redan efter 30 minuter var de här och körde. Så trafiken stod inte still länge, säger Eva-Lena Rydqvist.

Har det hänt förut att varken Nisse eller Lasse-Maja kunnat köra?

– Ja, det har hänt förr, så vi har tränat på det några gånger tidigare. Det har väl varit någon gång när Lasse-Maja varit på varv, men då har Gunnars varit här snabbt. Så när det hänt har det inte varit stopp i mer än en timme.

Bilkö på kajen

Både hantverksbilar och varubilar har blivit stående på kajen på Marstrandsön efter att färjehaveriet, då Gunnars båtturer inte tar motortrafik.

Grand Hotel Marstrand på Marstrandsön säger att de fått en varuleverans på förmiddagen och inte väntar fler, och att de därmed inte påverkas av färjestoppet. Även Villa Maritime har klarat sig under dagen.

– Väldigt många hotell och restauranger här ute har leveranser på fredagar, säger en anställd på Villa Maritime.

När Siri Svanberg, Carlstens fästning, svarar i telefon har hon precis åkt med Nisse från Marstrandsön över till Koön med 12.45-färjan och Gunnars båtturers båt verkar stå standby.

– Jag kom precis med färjan nu, Nisse går, så det verkar var löst. Nisse kör över bygg- och varubilar och folk, säger Siri Svanberg.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.