Efter ett par stökiga nätter vädjar nu Marstrands gästhamn till lugn och respektfullt agerande.
Efter ett par stökiga nätter vädjar nu Marstrands gästhamn till lugn och respektfullt agerande. Bild: Tove Christensen

Marstrands gästhamn vädjar om lugn efter stökiga nätter

Marstrands gästhamn vädjar till gäster om att agera respektfullt i hamnen efter ett antal stökiga nätter då polisen larmats till platsen. Polisen menar att situationen är förväntad.
– Det är ingen chock för oss, säger Anton Wesström, polisens insatschef för Match Cup.

ANNONS
|

Under natten till onsdagen och torsdagen larmades polisen till Marstrands gästhamn, vilket Kungälvs-Posten tidigare rapporterat om. Det var stökigt och under torsdagsnatten fick en man böter för förargelseväckande beteende och två män misstänks för skadegörelse.

Anton Wesström, polisens insatschef för Match Cup, menar att det har varit mycket fylla på Marstandsön. Dock är stöket och de incidenterna som varit hittills ungefär vad polisen förväntat sig en vecka där många samlas för fester och Match Cup.

– Jag förväntade mig detta och planerade för det, det är ingen chock för oss, säger han.

Under torsdagskvällen var det dock enligt polisen generellt lugnare än onsdagskvällen.

ANNONS

LÄS MER:Stökigt på Marstrand – försökte välta segelbåt i gästhamnen

I ett inlägg på Mastrands Hamns Facebooksida vädjar gästhamnen för hamnpersonalens och hamngästernas skull om vänlighet och respekt från stökiga hamngäster:

”Så snälla - slå inte sönder våra saker, släng ert skräp där det ska vara och dansa till ljudnivåer ni kan stå för dagen därpå. Föräldrar till ungdomar som kommer hit - försök försäkra er lite bättre om att era ungdomar inte beter sig som om Marstrands hamn är en total anarki.”

Eva-Lena Rydqvist, gästhamnens hamnchef, menar att de inte kan avhysa båtar med personer som är uppenbart alkoholpåverkade. Dock har de avhyst andra, men hon menar att de kan komma tillbaka senare på natten då hamnpersonalen går hem vid 22. Då kan endast ordningsvakter övervaka situationen – men ofta är det stökigt på många ställen samtidigt.

– Det är respektlöst mot andra båtgrannar, mot väktare, mot många, när de beter sig på det sättet, säger hon.

Vissa gäster hon pratat med har tyckt situationen varit bedrövlig, medan andra säger att det är trevligt och de sovit bra. Generellt menar hon att det hade kunnat förväntats mer klagomål från gäster och fastboende än de hon fått till sig.

– Det är bra stämningen ändå, de flesta är glada.

Eva-Lena Rydqvist, Anton Wesström och säkerhetschefen för Match Cup har haft avstämningsmöte för att utbyta erfarenheter om situationen.

– Vi gör så gott vi kan tillsammans, säger Eva-Lena Rydqvist.

Polisen har under veckan jobbat förbyggande, med personal på Marstrandsön som varit tillgängliga för dialog större delen av dygnet. Om behovet uppstår under helgen kommer de att kalla in mer personal. Anton Wesström menar att de överlag fått ett bra bemötande.

– Många är nöjda med vår närvaro.

De har mött blandade åsikter om situationen och olika inställningar till att det är mycket som händer.

– Vissa tycker det är jättekul och vissa andra tycker det är mindre bra och mycket stökigt. Det finns alla sorters åsikter, säger han.

Framöver tror han att mängden alkohol och folk i rörelse kommer avta något, då vecka 27 brukar vara en vecka där mycket händer i anslutning till Match Cup.

ANNONS