Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Privat Bild: Privat
Foto: Privat Bild: Privat

Maria Kjellberg vill bli MP:s partisekreterare

För tre år sedan lämnade Maria Kjellberg (MP) kommunpolitiken i Kungälv och flyttade till Stockholm för att jobba för Miljöpartiet på riksplanet. Nu vill hon bli partisekreterare i partiet.

Maria Kjellberg (MP) hann avverka 20 år inom kommunpolitiken i Kungälv innan hon tog klivet till Stockholm för att bli politiskt sakkunnig för Miljöpartiet på riksplanet.

På lördagen offentliggjorde hon sin kandidatur till att bli partisekreterare efter Märta Stenevi som tidigare i år utsågs till nytt språkrör för partiet.

Varför vill du bli partisekreterare i Miljöpartiet?

– Jag hade först inte tänkt kandidera men sedan visade det sig att jag blivit nominerad och jag fick kontakt med flera som ville att jag skulle tänka på det och då bestämde jag mig för att ge det en chans, säger hon.

Just nu arbetar hon som kanslichef på Miljöpartiets kansli och är då chef medarbetarna i Stockholmsdistriktet där 26 kommuner ingår men även för partiet i Region Stockholm. Hon ser att jobbet som partisekreterare är ganska likt det hon gör i dag. Med skillnaden att som partisekreterare kommer hon att basa för medarbetarna i Miljöpartiet i hela landet i stället.

Redan i dag har hon en central roll i partiet och det gör att hon ser vilka utmaningar partiet står inför och hon tror att hon kan tillföra mycket och att hon har ganska många idéer om hur det ska göra.

– Jag känner till partiapparaten och har en bakgrund som gör att jag kan mycket av den kommunala och regionala karusellen. Jag har jobbat på alla nivåer, men grunden är den kommunala.

I ett inlägg på Facebook som hon la ut på lördagen och där hon öppet gick ut med att hon kandiderade skriver hon att hon vill tillföra ett ledarskap som ger energi, självförtroende och göra partiet till ett roligare parti.

Vad menar du med det?

– Det måste vara roligare. Och var och en måste få vara aktiv på sitt sätt. Vi måste sänka trösklarna för nästa generation som vill in i politiken.

Hon ser att med den digitalisering som skett i och med pandemin kommer man inte längre att sitta på möten i kommunhus på samma sätt som tidigare.

– Den nya generationen kommer aldrig att vilja sitta i långdragna möten. Det har funnits traditioner och en kultur om att man behöver göra en mandatperiod för att lära och efter det kan man få ett litet ansvarsområde. Och det är det jag menar med att sänka trösklar, att man måste kunna få börja där man är.

Är det en fördel att du gått ut med din kandidatur öppet?

– Jag tycker att det är en del av vår kultur i partiet, att vara öppen och visa att man vill betyder inte att det blir jag. Det står helt öppet och det är riksvalberedningen som föreslår vem de vill nominera.

Nu ska riksvalberedningen grilla kandidaterna för att inför kongressen i maj ha kommit fram till valberedningens namn.

Men först ska hon lära känna Tyra, en åtta veckor gammal borzoi, rysk vinthund, som hon och särbon Morgan Persson hämtade i Kungälv på söndagen.

Karina Hansson

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.