Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivbild
Bild: Arkivbild

Man nekas tillträde till butik – första förbudet i Kungälv

En man har fått tillträdesförbud till en butik i Kungälv, förbudet är det första i kommunen efter att en ny lagstiftning trätt i kraft i år.

Efter ett beslut, där åklagare den 7 maj beviljat ett tillträdesförbud i butik, nekas nu en man att besöka en butik i Kungälv.

– Han har åtalats för upprepade stölder i den här butiken. Åklagare kan besluta om tillträdesförbud i upp till ett år. Det i Kungälv gäller ett halvår, men man kan begära förlängning om det behövs, säger Lovisa Hellqvist, extra åklagare Göteborgs åklagarkammare.

Att enligt lag kunna ge personer förbud att vistas i butiker är nytt sedan den första mars i år, och Lovisa Hellqvist är den åklagare i Göteborg som beslutar i frågan.

– Det ärendet i Kungälv är det enda som jag har bifallit hittills, säger hon.

Skydda sin egendom

För att en butik ska kunna ansöka om tillträdesförbud för en person krävs att det görs en riskbedömning.

– Det ska finnas en risk att personen begår brott i butiken, till exempel stöld eller olaga hot mot personal. Och man kan också väga in andra brott, som narkotikabrott inne i en affär, säger Lovisa Hellqvist.

– En butiksinnehavare har rätt att själv neka en person som de inte önskar ha i sin butik, till exempel om personen gjort sig skyldig till upprepade brott, men det är inget som leder till något straffrättsligt ansvar.

Den nya lagstiftningen stärker alltså butiksinnehavarens rättighet att sätta stopp för icke önskvärda personer?

– Ja, det kan man säga. Framförallt handlar det om skydda sin egendom och personal.

Vad händer om person som fått tillträdesförbud går in i butiken ändå?

– Det blir en överträdelse, vilket är ett brott som kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

”Handlar om trygghet”

Kennet Hult, butikschef på City gross i Ytterby, är försiktigt positiv till lagen om tillträdesförbud.

– Det blir ju ett hårdare straff för dem som stjäl då. För de som ofta stjäl bryr ju sig inte om regler och rycker bara på axlarna när vi ringer polisen, så det här är väl ett steg i rätt riktning, säger Kennet Hult.

– Jag ser inga nackdelar mer än att det säkert blir en hel del administration kring det.

Johannes Larson, verksamhetschef på Ica Maxi, menar att det i grunden är bra att stärka skyddet runt arbetsplatser.

– För oss handlar det om trygghet oavsett om det är hot eller stöld, för även stölder skapar väldigt jobbiga och otrygga situationer för oss som jobbar i butik. I fall där vi inte känner oss trygga kommer det här kunna vara ett verktyg för oss, säger Johannes Larson.

Ser du något problem med nya lagen?

– I grunden vill man ju hälsa alla välkomna till butiken, det är väl där som vi får se hur det blir, säger Johannes Larson.

En handfull ansökningar

En handfull ansökningar har hittills kommit in från butiker inom Göteborgs åklagarkammares område, men det aktuella fallet i Kungälv är den enda ansökan just nu i kommunen.

– Lagstiftningen är ny från 1 mars i år, så vi får se hur många som kommer in, det är svårt att säga i dagsläget. Det här är nytt för många och informationen har kanske inte kommit ut till alla ännu, säger Lovisa Hellqvist.

En ansökan om tillträdesförbud kan butiken göra antingen genom att lämna in den på egen hand till åklagarmyndigheten eller genom att vända sig till polisen.

– Det är en fördel om det kommer från polisen kan ställa rätt frågor, så man har rätt information från början när åklagaren ska fatta beslut.

Tillträdesförbud i butik

– ny lag (2021:34) sedan 1 mars 2021

  • Lagen möjliggör för enskilda butiksinnehavare att ansöka om ett förbud för en person över 15 år att få tillträde till och vistas i en butik om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där.
  • Ett särskilt skäl för ett sådant förbud är att personen i fråga tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken. Ansökan ska vara skriftlig och görs lämpligen i samband med polisanmälan om brott.
  • Beslut fattas av åklagare efter ansökan av enskilda butiksinnehavare eller polisen.

Källa: Åklagarmyndigheten

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.