Mamma tog tillbaka sonens stulna cykel - överlistade tjuvarna med en fälla

När sonens cykel stals fick mamman tips om att den fanns på en försäljningssajt. Med hjälp av några väninnor gillrade hon en tjuvfälla och fick tillbaka cykeln.
– Tjuvarna tappade hakan. Jag hoppas att de har lärt sig en läxa.

ANNONS
|

I tisdags förra veckan skulle Siham Mohammeds son ägna dagen åt att cykla tillsammans med sin bror. Men cykelplanerna kom av sig. På morgonen upptäckte sonen till sin stora besvikelse att hans fina orangea sportcykel var borta.

– Han blev så ledsen. Han älskar sin cykel och var faktiskt helt förstörd, berättar Siham.

Det dröjde inte länge förrän cykeln dök upp på en försäljningssajt. Siham fick tipset från en Kungälvsbo som kände igen fordonet från en bild som Siham hade lagt upp på ett nätforum där hon efterlyste den stulna cykeln.

Stämde träff vid Willys

– Jag blev upprörd och skrev till personen som lagt upp annonsen att det var min cykel och att jag skulle ha tillbaka den. Då skapade de en ny profil och lade upp en ny annons.

ANNONS

Då bytte Siham Mohammed taktik. Tillsammans med två väninnor drog hon upp en plan för hur hon skulle överlista cykeltjuvarna.

– Min väninna svarade på den nya annonsen och låtsades vara intresserad av att komma och titta på cykeln. De svarade och skrev att de hade fler cyklar. Efter det bestämde de träff vid Willys här i Kungälv.

Siham hade gjort an stöldanmälan tidigare. Nu kontaktade hon polisen och berättade att hon hade hittat cykeln på nätet och vad som var på gång. Hon fick då beskedet att ringa tillbaka en stund före mötet så att polisen kunde vara på plats. Medan väninnan väntade vid Willys satt Siham kvar i bilen och såg när cykeltjuvarna närmade sig den avtalade mötesplatsen med cykeln bredvid sig.

Pulsen uppe på max

– Jag ville inte springa fram till dem för då skulle de hinna sticka iväg. Jag följde efter i bilen och när jag var jämte dem hoppade jag ur bilen och ropade åt dem att det var min cykel

Vid det laget var pulsen uppe på max. Siham var förbannad när hon klev ur bilen.

– De tappade hakan och såg chockade ut, men de sa inte ett ord. Men jag var så upprörd att jag hade glömt att lägga i handbromsen så plötsligt började bilen rulla. Under tiden hann de försvinna, men de lämnade kvar cykeln.

Kände igen en av tjuvarna

Några minuter senare greps killarna av polisen efter att Siham pekat ut dem. Siham kände igen en av dem från fotbollsplanen där hon bor. Hon hoppas att det ska bli en väckarklocka för killarna och deras familjer.

– Jag hoppas att de har lärt sig en läxa.

Enligt Kungälvspolisen Sara Dikanda gjorde Siham helt rätt.

– Hon har agerat snabbt och gjort allt som man ska.

Sara Dikanda berättar att det är vanligt att stöldgods läggs ut på försäljningssajter redan timmarna efter att en stöld ägt rum. Hon säger att det därför kan löna sig att titta igenom nätet om man blir bestulen. Men hon poängterar att man alltid ska göra en polisanmälan och alltid kontakta polisen innan man träffar säljaren.

”Jag krigar för mina barn”

– Hittar man sin cykel på nätet så kan ju vi lokalisera den och ta reda på vem som har kontot. Men det är också en fråga om säkerhet. Man exponerar sig själv när man lämnar ut kontaktuppgifter och det gör att man är mer utsatt. Man vet aldrig vem man har att göra med i de här sammanhangen.Tänk alltid på säkerheten i första hand.

Siham är arg över att inte få ha sina ägodelar i fred. Som ensamstående mamma är det inte heller bara att köpa nytt när något saknas eller försvinner. Köpen måste planeras, berättar hon.

Nu när allt är över känner hon sig lättad.

– Det gick ju bra. Och min son blev så glad när han fick tillbaka cykeln. Han fyllde år häromdagen så han tyckte det kändes som en present. Det är skönt att det gick bra. Det är faktiskt en riktig solskenshistoria.

Det där med att hon agerade snabbt och det faktum att polisen gav henne beröm för hennes insats är inget som hon gör mycket väsen av. Däremot är hon tacksam över tipset hon fick om att cykeln låg ute till försäljning. Utan det tipset hade det aldrig gått vägen. Särskilt tuff och modig känner hon sig inte heller. Hon är förälder och agerade som de flesta andra föräldrar skulle ha gjort, tror hon.

– Jag krigar för mina barn.

LÄS MER:70-åringar lurades på pengar – nu döms en man i Ytterby

LÄS MER:Kvinna döms för falska annonser – blockerade köpare

LÄS MER:Barbro drabbades av telefonbedragare

ANNONS