Covid - en arbetsskada för många vårdanställda. Arkivbild
Covid - en arbetsskada för många vårdanställda. Arkivbild

Många vårdanställda anmäler Covid som arbetsskada

Över 18 000 personer i landet har anmält covid som en arbetsskada och 87 av dessa arbetar i Kungälv. De flesta är vårdanställda.
– I vården löper man en större risk att bli smittad, säger Anne Karin Höglund, avdelningsordförande i Västra Götaland.

ANNONS
|

Munskydd och skyddskläder verkar inte ha räckt. Många vårdanställda har anmält att de smittats av covid-19 på sin arbetsplats och vill få sjukdomen klassad som en arbetsskada. I Kungälv är det sammanlagt 87 personer i olika yrkesgrupper som har som anmält att de fått covid på jobbet.

– Skyddsutrustningen fungerar men smittan sprids ju även på raster och från patienter som är smittade men inte visar några symptom, säger Anne Karin Höglund. Det går i stort sett inte att skydda sig när du arbetar i en miljö med mycket virus.

Undersköterskor värst drabbade

Av de yrkesgrupper som Vårdförbundet organiserar är det sjuksköterskorna som drabbats värst. Sammantaget i landet är det 3899 sjuksköterskor som anmält att de fått covid på jobbet. I Kungälv handlar det om 15 personer. Den yrkeskategori som drabbats allra värst, både i Kungälv och totalt i landet, är dock kategorin sjukvårdsbiträden och undersköterskor. I Kungälv handlar det om 36 personer och i hela landet om långt över sjutusen. Även många hemvårdsbiträden och personliga assistenter har anmält covid som arbetsskada. Statistiken räknar samman både fjolårets och årets fall och merparten av alla anmälningar har skett i år.

ANNONS

En ny rapport från Centrum för arbets- och miljömedicin visar att risken att drabbas av svår covid är större i vården. Sjuksköterskor behöver sjukhusvård för covid dubbelt så ofta som andra yrkesgrupper. Vad det beror på vet man inte.

Samtidigt ökar smittspridningen i hela landet och inte minst i västra Götaland som är ett av de län som ligger högst. Trots att i haft covid i över ett år tror inte Vårdförbundet att vården blivit särskilt mycket bättre på att skydda de anställda.

Mörkertalet troligen stort

Den som har smittats på jobbet har rätt att söka arbetsskadeersättning vilket ger bättre ekonomisk ersättning än vid vanlig sjukskrivning. Och även om det kommit in många anmälningar misstänker Vårdförbundet att det finns ett stort mörkertal. Därför uppmanar man alla som blivit sjuka att göra en anmälan. Har man blivit sjuk efter att ha arbetat med covid-sjuka patienter utgår arbetsgivaren numera från att smittan har skett på jobbet. Så var det dock inte från början.

– Lagtexten om arbetsrelaterade skador är skriven med tanke på män i industrin, säger Anne Karin Höglund. Till en början var Västra Götalandsregionen motsträvig till att klassa covid som arbetsskada, men så sent som i torsdags kom nya direktiv.

ANNONS