Lyckligt slut för Kung Harald i Kungälv – så smet sköldpaddan hemifrån

Minns ni sköldpaddan som hittades vid ett markarbete i förra veckan? KP kan nu berätta att historien slutade lyckligt – Kung Harald är hemma igen efter flera veckor på rymmen.

ANNONS
LocationKungälv||

– Han försvann tidigt i somras och hade varit borta mellan sex till åtta veckor när vi uppmärksammades på att Kung Harald kunde ha hittats och vi sedan kunde få hem honom igen, säger ägaren Catrin Martinsson under torsdagen.

Den då okända krabaten hittades vid en arbetsplats utomhus i Vävra i fredags och överlämnades till polisen i Kungälv.

– Jag har faktiskt ingen aning om hur han tog sig till Vävra. Vi bor drygt två kilometer därifrån och det är mycket berg i området, så Kung Harald kan lika gärna ha rullat dit, säger Catrin Martinsson.

ANNONS

Vet du hur han lyckades rymma?

– Ja, på sommaren bor han i vårt växthus och en kväll glömde vi dessvärre att stänga dörren. Så det var fritt fram för honom att ta sig ut, säger Catrin Martinsson.

Enligt Catrin hade hon och familjen gett upp hoppet om att få hem sitt husdjur, som är av arten grekisk landsköldpadda.

– Visserligen har jag hört talas om sköldpaddor som överlevt vintertid genom att gräva ner sig i marken, men jag trodde att något vilt djur tagit honom, säger Catrin Martinsson.

”Jätteflott hos polisen”

Efter Kungälvs-Postens artikel i förra veckan begav sig familjen till polisstationen för att hämta hem sin kung.

– Han hade haft det jätteflott hos polisen, en anställd där hade erfarenhet av reptiler och visste vad som skulle göras, säger Catrin Martinsson som bland annat fick visa upp ursprungsbevis för att kvittera ut rymlingen.

Får han utegångsförbud nu?

– Nu är det snart höst och vinter och då tar vi som vanligt in honom i huset. Därifrån kan han inte rymma – tror jag, säger ägaren Catrin Martinsson och skrattar.

LÄS MER:Vårdade åtta igelkottsungar – här släpps de ut

LÄS MER:Konståkningens lokaler vandaliserade – igen

LÄS MER:Ny cykelled mellan Göteborg och Strömstad – delsträcka invigd

ANNONS