Malin Nilsson har sågat till den stöttande handen.
Malin Nilsson har sågat till den stöttande handen. Bild: Privat och Malin Nilsson

Lutande trädet i Bäckparken har fått en hjälpande hand

I förra veckan dök en skulpterad hand upp som stöttar ett lutande träd i Bäckparken i centrala Kungälv. Malin Nilsson är kvinnan bakom konstverket.

ANNONS

Skulpturen har beställts av Kungälvs kommun och kom på plats i förra veckan. Träskulpturen som gjorts av Malin Nilsson föreställer en arm och en hand med två fingrar som stöttar upp ett träd i parken, ett träd med en kraftig lutning.

Kan du berätta om konstverket?

– Vi hade kontakt med kommunen innan sommaren och eftersom de kände till oss sedan tidigare ville de att vi skulle göra en lekfigur uppe i en skogsdunge, säger hon.

Hon åkte runt med arborister som skulle ta ner träd och lämna stubbar som de kunde arbeta med.

– Men de ansåg inte att något träd behövde tas ner så vi fick arbeta med ett annat träd och då gjorde jag en hand som stöttade upp det. Det var en rolig beställning från kommunen och vi kom fram till idén tillsammans.

Hon säger att inspirationen kommit från en jättestor skulptur med en hand som pekar mot himlen som står i New York.

Planteringar ska på plats

Skulpturen kom på plats i förra måndagen i Bäckparken och just nu är området kring den avspärrat. Men på sikt ska det planteras växter runt skulpturen.

– Vi var där och monterade den. Och även om vi var överens med kommunen, kändes det som om man ägnar sig åt gerillakonst, när man bara åker in i en stad och plötsligt monterar upp en skulptur, säger hon, och skrattar.

Malin Nilsson har precis tagit över Björns trädgårdskonst AB, som ligger i Hällesåker, från Björn Edsholm, som bland annat ligger bakom skulpturen av Fars Hatt vid hållplatsen Västra Parken.

– Det är Fars Hatt i toppen och sedan är det en kvinna som satt fängslad inne på fästningen och i botten är det tre drottningar, fruar till de tre kungarna som härskade här på 1100-talet, säger Björn, som även gjort trollet uppe vid Fontin.

Klarat sig under pandemin

Allt började som en fritidssysselsättning efter stormen Gudrun. Och sedan dess har han hållit på. Malin började såga träkonst på sin fritid 2017 och sedan kontaktade Björn henne och frågade om hon ville jobba med honom. Nu har hon sedan två år tagit över firman, och under pandemin har det gått förvånansvärt bra.

– Jag tror att vi är en av de få som klarat oss bra under pandemin då det har varit fokus på utemiljöer. Vi var väldigt oroliga över att vi skulle få lägga allt på hyllan och att ekonomin skulle gå dåligt, men det har gått jättebra, säger hon.

Nu väntar ytterligare en installation på att komma på plats, denna gång i en skogsdunge vid Iskällans förskola i Grindenområdet.

– Där ska svampar, kantareller, i trä komma upp nu i höst, säger Malin Nilsson.

ANNONS