Lurades klicka in på länk – blev av med 15 000 kronor

En man från Kungälv lurades att uppge sitt bank-id efter att ha fått ett sms som uppgavs komma från en bank. Nu varnar polisen för den här typen av bedrägerier.

ANNONS
|

En man i 35-årsåldern har polisanmält bedrägeri efter att ha fått ett sms som såg ut att komma från Nordea.

– Någon har kommit över 15 000 kronor från bankkontot genom att han vilseletts att använda sitt bank-id. Han har fått ett sms om att återaktivera sitt bank-id, klickat på länken och följt instruktionerna, säger Cecilia Bladmyr, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

Polisen har spårat överföringen av pengarna till en hemsida som säljer kryptovaluta, och händelsen utreds som bedrägeri.

Cecilia Bladmyr vill varna allmänheten.

– Bankerna skickar aldrig ut meddelande på det här sättet. Om man får ett sånt här sms från en bank ska man aldrig klicka vidare på någon länk. Ring upp din bank och prata med dem, säger hon.

ANNONS

På torsdagen berättade Cecilia Bladmyr, för Kungälvs-Posten, att polisen fått in en anmälan från ytterligare en person som fått samma typ av sms, i måndags.

– Det är ett bedrägeriförsök, då man försökt få målsägaren att klicka på länken och uppmanat till att byta sitt bank-id. Här har målsägaren avbrutit innan, så det har inte försvunnit några pengar, säger hon.

Även denna gång uppgavs att banken Nordea skulle stå bakom sms-meddelandet, vilket inte stämmer.

– Det verkar vara samma tillvägagångssätt. Det kan vara ett massutskick som gått ut till många, så mörkertalet är säkert stort.

ANNONS