Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Camilla Haag, Kenneth G Forslund, Miguel Odhner och Emmy Hansson tycker till om Stefan Löfven och vem som ska efterträda honom.  Bild: Anna Hedlund, Katarina Berg, Nathalie Beser
Camilla Haag, Kenneth G Forslund, Miguel Odhner och Emmy Hansson tycker till om Stefan Löfven och vem som ska efterträda honom. Bild: Anna Hedlund, Katarina Berg, Nathalie Beser

Lokala S-profiler hoppas på en kvinna som partiledare

Socialdemokrater i Kungälv är försiktiga i att spekulera i vem som kommer att ersätta Stefan Löfven, men flera hoppas på en kvinna.
– Det är klart att det hade varit en dröm att ha en kvinna som partiledare, men jag går inte ut och spekulerar i namn, säger Camilla Haag, ordförande för S i Kungälv.

Det var under söndagen som Stefan Löfven berättade att han kommer att lämna rollen som partiledare för Socialdemokraterna och samtidigt avgå som statsminister i november i år. KP har kollat med några av de ledande lokala socialdemokraterna om vad de tycker om hans insats och vem de vill se som ny partiledare.

Camilla Haag säger att hon är stolt över Löfvens insats.

– Han har stått upp och kämpat de här tio åren som partiledare, och framför allt de senaste sju åren som statsminister, mot de högerextrema krafterna. Det är jag stolt över som lokal ordförande, säger hon.

Camilla Haag har inget konkret förslag till efterträdare på partiledarposten.

– Jag trycker att arbetet inom partiet ska få ha sin gång. Det är klart att det hade varit en dröm att ha en kvinna som partiledare, men jag går inte ut och spekulerar i namn, säger hon.

”Fogarna har hållit hela vägen”

Kommunalrådet Miguel Odhner har bara lovord över Stefan Löfvens insats som partiledare.

– Stefan Löfven är väldigt svensk: en lagspelare som är ödmjuk, kompromissinställd och driver samtidigt saker framåt. Han har tagit Sverige genom fler kriser än någon annan statsminister har gjort. Jag respekterar hans beslut att lämna nu. Han har varit skicklig som statsminister och partiledare och jag är djupt imponerad av honom. Han är svetsare, och fogarna har hållit hela vägen.

Miguel Odhner vill inte säga något om vem han vill se som efterträdare.

Emmy Hansson, ordförande i SSU Kungälv, tycker att det är lite vemodigt att statsministern hoppar av.

– Det var inte jätteoväntat, det låg lite i luften, men samtidigt är det lite sorglig och vemodigt. Han har varit partiledare så länge jag har varit med och han har styrt under en svår tid i svensk politik. Jag tycker att han har styrt skickligt med det bästa för så många som möjligt i åtanke, säger hon.

Vem hoppas du på som ersättare?

– Jag hoppas på en kvinnlig partiledare, det känns som att det är dags att ta det steget. Vi har många kompetenta kvinnor som jag tror hade gjort ett jättebra jobb som partiledare och statsminister. Jag hoppas att många ställer upp så att vi har många att välja mellan.

Får bra eftermäle

Kenneth G Forslund, riksdagsman från Kungälv, tycker att det var oväntat att Stefan Löfven skulle avisera sin avgång just nu, med tanke vad han har sagt tidigare. Riksdagsmannen tror dock att Löfven kommer att få ett bra eftermäle.

– Han har lyckats bilda regering under två mandatperioder. Den här mandatperioden har varit en tuffare uppgift än någon annan har varit på hundra år. Det har han klarat bra. Jag tror att om några år kommer de som har skällt på honom säga att ”tänk vad bra det var när Stefan Löfven var partiledare... ”.

Har du någon favorit som ersättare?

– Nej inte specifikt. Det finns många namn som nämns, och jag har inte något mer spännande än det. Mycket talar för en kvinna, det finns stora förväntningar på det. Jag är ett av kongressombuden som ska vara med och besluta om det i början av november. Men det viktigaste är inte vem som blir partiledare, utan vilken politisk riktning vi lägger fast.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.