Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med hjälp av Kungälvsmässans besökare och utställare har Lullan Backman slagit rekord. I fem timmar har de tillsammans gjort hjärt- och lungräddning på en docka som fått hjärtstopp.  Bild: Tove Christensen
Med hjälp av Kungälvsmässans besökare och utställare har Lullan Backman slagit rekord. I fem timmar har de tillsammans gjort hjärt- och lungräddning på en docka som fått hjärtstopp. Bild: Tove Christensen

Livräddning av docka – så gick rekordförsöket

I fem timmar har Lullan Backman med hjälp av Kungälvsmässans besökare och utställare gjort hjärt- och lungräddning på en docka. Därmed har de slagit rekord.

Under lördagen på Kungälvsmässan har Lullan Backman på Heartex velat sätta världsrekord i livräddning, något Kungälvs-Posten tidigare skrivit om.

Med hjälp av mässans utställare och besökare har hon gett hjärt- och lungräddning (HLR) till en docka som fått hjärtstopp. Det var Lullan Backman själv som påbörjade rekordförsöket klockan 11.

– Vi är igång, vi hoppas folk vill vara med, vi får kasta in folk som kommer förbi, sa hon precis efter att hon gett HLR.

LÄS MER: Efter tre års väntan: Kungälvsmässan öppnade igen

Klockan 16, fem timmar efter hon började, besannades hennes förhoppningar. Tillsammans har de oavbrutet gjort HLR på dockan i fem timmar.

– Jag trodde faktiskt inte det skulle gå, men vi satte det som mål. Vi blev över 150 personer som gjorde HLR (enbart bröstkompressioner) utan avbrott i fem timmar, en minut och 14 sekunder på Restar-a-heart day, lördag 16 oktober kl 11.00-16.01.14.

Den äldsta som gett HLR har varit 81 år och den yngsta 9 år. Även en man som fått sitt liv räddat genom HLR deltog.

– Jag har mött alla åldrar i montern idag, det har varit jätteroligt. Det har varit fantastiskt att alla velat hjälpa till.

Lullan Backman förväntade sig inte att de skulle lyckas och är glad att så många ville hjälpa till. Bild: Tove Christensen
Lullan Backman förväntade sig inte att de skulle lyckas och är glad att så många ville hjälpa till. Bild: Tove Christensen

Rekordförsöket genomfördes för att upplysa om att lördagen är internationella Restart a heart day, vilket är hjärt- och lungräddningens egen dag.

Planen var att rekordet skulle komma med i Guinness rekordbok, men så blir det inte.

– Jag var sent ute att kontakta Guiness Record. Det visade sig att det var en lång handläggningstid och en del kostnader med att få med det som ett rekordförsök noterat i Guiness World Records. Nu kan jag gå vidare med att utmana någon i Sverige nästa år att slå Kungälvsrekordet i alla fall, säger Lullan Backman.

LÄS MER: Tusentals besökare på Kungälvsmässan

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.