Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är tagen i Rollsbo, Kungälv, vid 12.50-tiden den 10 juni 2021. Bild: Linus Olsson
Bilden är tagen i Rollsbo, Kungälv, vid 12.50-tiden den 10 juni 2021. Bild: Linus Olsson

Linus fångade när månen gled över solen

Solförmörkelsen har kanske gått många förbi denna torsdag, men frilansfotograf Linus Olsson stod beredd att fotografera vid 12.50-tiden.

– Det var då den skulle vara som mest, då när månen täcker solen som mest. Det var ju olika i olika delar av Sverige, här täckte den ungefär 25 procent av solen medan i Kiruna mellan 40 och 50 procent tror jag att det var, säger Linus Olsson, från Kungälv.

Han var på kontoret i Rollsbo när han knäppte några bilder, först med mobilen men när han såg att solförmörkelsen syntes bättre på bild än han först trott tog han fram och knäppte några bilder med systemkameran som alltid är med.

– Jag hade hört om solförmörkelsen i olika sociala medier, och på någon fotosida att det skulle vara idag. Och solen kikade fram emellanåt mellan molnen, säger han.

Enligt Populär astronomis hemsida var den en partiella solförmörkelsen synlig över hela landet idag den 10 juni. I Göteborg började solförmörkelsen klockan 11.32 och slutade klockan 13.55.

På hemsidan står att max solförmörkelse inträffade klockan 12.42 i Göteborg då solen täcktes till 25 procent, medan max i Kiruna inträffade klockan 12.59 med en täckning av solen på 47 procent.

Partiella solförmörkelser inträffar någon gång per år.

”Kom ihåg att aldrig titta direkt på solen med vare sig ögonen, kikare eller teleskop som saknar specialfilter avsedda för dessa. Även om månen kommer att förmörka en del av det synliga ljus som solen sänder ut är det viktigt att komma ihåg att solen utstrålar ljus på samtliga våglängder av det elektromagnetiska spektrat. Oaktsamhet kan leda till allvarliga synskador och i värsta fall blindhet”, uppger Populär astronomin på sin hemsida.

Glasögon från 1954 när det senast var total solförmörkelse. Bild: Privat
Glasögon från 1954 när det senast var total solförmörkelse. Bild: Privat

Senast en total solförmörkelse kunde ses i Sverige var år 1954 och nästa beräknas inträffa år 2126.