Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adelina och Linda Wenthe, hemma på sin bakgård.  Bild: Moa Haltorp
Adelina och Linda Wenthe, hemma på sin bakgård. Bild: Moa Haltorp

Linda har skrivit en bok om dottern Adelina: ”Känns som vi träffat rätt”

Adelina och mamma Linda Wenthe släppte just boken ”Adelina och gosedjursfesten”. Det unika med boken är att genom att följa Adelinas äventyr under en dag får man lära sig att teckna med händerna.
– Vilken sexåring drömmer inte om att ha en barnbok som handlar om just dem själva? säger Linda Wenthe.

I höst började Linda Wenthe skriva på sin barnbok som reflekterar en dag i sexåriga Adelinas liv. Adelina har downs syndrom och hon samt hennes familj tecknar med händerna i sin vardag för att beskriva ord. Greppet kallas tecken som stöd, och är en del av alternativ och kompletterande kommunikation.

Linda Wenthe kände att det fattades en barnbok som innehöll enkla tecken för att hjälpa till att beskriva vardagen.

– Detta är något vi har saknat i Adelinas uppväxt, men det känns som vi träffat rätt eftersom att gensvaret är så stort.

Boken som heter ”Adelina och gosedjursfesten” utspelar sig som en relativt normal dag i Adelinas liv, men med spänningen och mysterierna som tillhör den dramaturgiska världen.

Adelina sitter inne på sitt rum och visar upp sin nalle Hasse, en av hubudkaraktärerna i Adelina och gosedjursfesten. Bild: Moa Haltorp
Adelina sitter inne på sitt rum och visar upp sin nalle Hasse, en av hubudkaraktärerna i Adelina och gosedjursfesten. Bild: Moa Haltorp

Boken har toppat Adlibris topplista i flera dagar, samt legat väldigt högt på flera barnbokstoppar. Boken har blivit oerhört populär och reaktionerna har varit många.

– Det är jättehäftigt eftersom det känns som vi träffat rätt, säger Linda Wenthe.

Linda berättar att det finns vissa böcker som använder sig av tecken som stöd, men som är inlärningsorienterade. ”Adelina och gosedjursfesten” är en helt vanlig barnbok med sprakande färger och illustrationer. Men också förklarande bilder på varje sida, om hur man till exempel tecknar orden frukost, kalas eller godnatt.

Boken är inspirerad av Adelina, hennes tapeter och hennes favoritnalle, och hennes familjemedlemmar syns i boken.

– Adelina är själv väldigt stolt över sin bok. För vilken sexåring drömmer inte om att ha en barnbok som handlar om just dem själva?

Familjen har ett Instagramkonto som heter Tecken med Stöd som har nästan 80 000 följare. Där kan man med hjälp av Adelina lära sig hur hon kommunicerar med tecken samt lära sig hur man gör det själv. Linda Wenthe menar att detta är ett sätt för Adelina att känna sig som en del av någonting.

– Vi tror att det ökar inkluderingen och att man måste synliggöra barn med funktionsnedsättning på ett ganska naturligt sätt, för att få folk att förstå att hon är inte så olik andra sexåringar.

Instagramkontot startades för den närmsta familjen så att de kunde lära sig Adelinas sätt att kommunicera. Sedan växte sidan något oerhört. Efter boksläppet är reaktionerna enorma. Linda berättar att kontot svämmar över av människor som skriver till henne och berättar hur mycket de uppskattar, och har saknat, denna typen av bok.

Linda Wenthe berättar att det är ett bra pedagogiskt knep för att lära barn i tid och undvika onödiga konflikter när de är små.

– Till och med små bebisar kan lära sig att teckna innan de kan prata, säger Linda.

Linda förklarar det med hjälp av barnsången imse vimse spindel, vilket är en låt med väldigt tydliga tecken sammanhörande med sången. Där behöver barnet inte alls vara många månader innan de börjar hänga med och följa rörelserna.

Linda Wenthes önskan är att all förskoleverksamhet skulle väva in detta i sitt sätt att arbeta. Hon menar att alla behöver vi tydlighet.

– Jag tycker att samhället komplicerar vissa saker, hade vi haft detta förhållningssättet till alla så skulle alla må bra, ingen mår dåligt av att vara extra tydlig.

Mamma och dotter visar hur man tecknar djur.
Mamma och dotter visar hur man tecknar djur.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.